Linkuri accesibilitate

Festivalul Enescu.16 septembrie: Recomandările Europei Libere


Orchestra și corul Maggio Musicale
Orchestra și corul Maggio Musicale

Recomandarea zilei: Recviem de Giuseppe Verdi cu Maggio Musicale Fiorentino & Hibla Gerzmava

3 concerte în București astăzi, și dintr-o dată pare puțin, după un weekend abundent și memorabil pentru aproape toți spectatorii. Sunt totuși 3.

La Ateneu, Midori și Jean-Yves Thibaudet într-un recital vioară-pian cu Schumann, Fauré, Debussy și Enescu (Sonata a III-a op.25 în ”caracter popular românesc”). Fostul copil minune al viorii, care a debutat la 11 ani cu New York Philarmonic și a devenit celebră în toată lumea după un concert cu Leonard Bernstein. În prezent, pe lângă concerte în America de Nord, Europa și Asia, se dedică pedagogiei și cauzelor umanitare iar recitalul de la București e o continuare a turneului cameral început în aprilie în Statele Unite cu pianistul francez, cântând Enescu în Scottsdale, San Francisco, La Jolla, Chicago, Ilinois și Princeton

De la ora 18.00, la Sala Auditorium, Trio Nuova Musica Consonante, într-un program din repertoriul contemporan românesc, în care ”Nuova Musica Consonante” reprezintă și o direcție în muzica românească modernă, reprezentată de regretata compozitoare Liana Alexandra (1947-2011) și soțul ei, Șerban Nichifor, compozitor și violoncelist care alături de clarinetistul Ion Nedelciu și pianistul Emanuel Pusztai va prezenta Sonata pentru violoncel și pian de Anatol Vieru și două lucrări în primă audiție; Conceptofonia de Șerban Nichifor și Muzici paralele de Liana Alexandra.

Recomandarea zilei e recviemul verdian, vocal-simfonicul eveniment cu Maggio Musicale Fiorentino de la Sala Palatului

Vocal-simfonic: Requiem de Giuseppe Verdi / Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino / Fabio Luisi, dirijor /Hibla Gerzmava / Veronica Simeoni / Pierro Pretti / Riccardo Zanellato / Mari Orchestre ale lumii, Sala Palatului, 17.00

Înființată în 1928, cu celebrul festival fiorentin de opera 5 ani mai tîrziu, în 1933, celebra orchestra Maggio Musicale vine la București cu două reprezentații, acest superb recviem verdian în prima searăși o mult așteptată simfonie a III-a de Enescu, o repetiție bine venită chiar și după versiunea londoneză a lui Vladimir Jurowski.

Recomandarea noatră are 3 note:

  1. lucrarea, o capodoperă absolută, această messa da requiem scrisă la moartea poetului și prietenului Alessandro Manzoni e infuzată de Verdi cu dramatismul liric operatic și este una dintre cele mai frumoase lucrări ale genului. Celebrissimul Dies Irae, partea a doua a lucrării, una emblematică nu doar pentru melomani, a devenit în zilele noastre un veritabil cal de bătaie în soundtrack-urile hollywoodiene, de la Battle Royale pînă la Max Mad Fury Road, de la Django Unchained la Tiny Toon Adventures.

  1. orchestra și corul, care au împlinit anul trecut 90 de ani de existență, ce formează unul dintre cele mai mari ansmbluri vocal-simfonice ale lumii, prin conectarea cu extraordinarul festival de operă, unul major între cele europene, prin interpretări clare, precise, într-un repertoriu care merge de la Monteverdi la opera și muzică contemporană și care la București va evolua în ambele programe sub bagheta lui Fabio Luisi, fost dirijor principal la Metropolitan Opera și la Zurich. Concertmaistrul orchestrei e Ladislau Horvath, un clujean cu conservatorul la București selectat de Zubin Mehta pentru această poziție.

  1. Hibla Gerzmava, o soprană lirico-spinto de o radianță sonoră neobișuită, cu voce perfectă pentru intensități dramatice, pe care abia aștept să o aud în ”Libera Me”

Maggio Musicale Fiorentino, benvenuti!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG