Linkuri accesibilitate

Festivalul Enescu. Recomandarea zilei. 18 septembrie: Les Sourds-Doués – “The Four Ties”, Mozart & more, Teatrul Excelsior, 18.00


Cvartetul de suflători Les Sourds-Doués
Cvartetul de suflători Les Sourds-Doués

Recomandarea zilei: Les Sourds-Doués – “The Four Ties”, Mozart & more, Teatrul Excelsior, 18.00

Filarmonica ”Banatul” concertează astăzi acasă, de la ora 18.00, în sala Capitol, într-un simfonic cu doi soliști și doi dirijori . În program ”Reimagining Vivaldi” muzică de Max Richter dirijată de Marco Angius și creații proprii dirijate de compozitorul italian Nicola Piovani, autorul muzicii de film din celebrul ”La vita e bella” (1997) al lui Roberto Beningni. Soliști vor fi Anna Tifu, câștigătoare a Concursului Enescu în 2007, o violonistă româncă stabilită în Italia și violoncelistul Ybai Chen, deasemenea laureat al concursului care poartă numele compozitorului român în 2018.

De la ora 17.00 la Ateneul Român, Vlad Vizireanu va conduce un concert cu muzică de Enescu (Simfonia de camera op.33), Johannes Brahms și Hector Berlioz cu Serghei Haciatrian în concertul pentru vioară și orchestră al romanticului german și violistul britanic Timothy Ridout în Harold în Italia cu Orchestra Națională Lille, un ansamblu francez înființat în 1976.

La Sala Palatului, în simfonicul serii, Orchestra Filarmonicii din Sankt-Petersburg cu un program BeethovenMahler, cu Concertul nr.4 pentru pian și orchestra în Sol Major op.58 și Simfonia I-a în Re Major ”Titanul”, într-un program în care Vassily Sinaisky îl înlocuiește pe Yury Temirkanov, dirijor principal și director artistic la St.Petersburg, care din problem de sănătate a fost nevoit să-și anuleze prezența în ediția de anul acesta a Festivalului ”George Enescu”

Recomandarea Radio Europa Liberă România este astăzi programul muzical special Les Sourds-Doués – “The Four Ties” de la Teatrul Excelsior, o recomandare specială pentru cei mici și pentru părinții lor!

Musical brass & wood show: Les Sourds-Doués – “The Four Ties” / Mozart & more / Mozartweek in Residence / Teatrul Excelsior, 18.00

De la ora 18.00 Teatrul Excelsior găzduiește astăzi primul dintre evenimentele secțiunii Mozart Week in Residence, care își propune să prezinte creația mozartiană într-o abordare nouă. Pe scena singurului teatru pentru copii și adolescenți din România veți putea urmări cvartetul de suflători Les Sourds-Doués – “The Four Ties”. Les Sourds-Doués, în traducere ”Surzii talentați” ne invită într-o călătorie cu un program muzical inedit, invitând publicul de toate vârstele să descopere muzica lui Mozart în dialog cu alte partituri clasice și world music de referință, într-un adevărat brass & wood show ironic și inedit – ansamblul de suflători este format din clarinet bas (Francois Pascal), corn (Nicolas Josa), trompetă (Pierre Pichaud)și clarinet (Adreien Besse). Având în centrul programului fragmente din creația mozartiană (Uvertura operei „Flautul fermecat”, Serenada nr. 10 KV 361, „Gran Partita” arii din ” Boite à musique, Das klinget so herrlich” din Flautul fermecat, Variațiuni pe tema „Ah ! vous dirai-je, maman” KV 265, Ave verum corpus și Simfonia nr. 25 în sol minor KV 183, în versiunea ei ”balcanică” membrii ansamblului Les Sourds-Doués vor explora cu umor și virtuozitate lumi muzicale dintre cele mai diverse, de la clasic și jazz, la tango, klezmer și soundtrack; Piazzola, Ravel, Ray Charles, Ernesto Lecuona, Franck Barcelini, Alan Menken, Yann Tiersen, Paul Desmond, Georges van Parys, Antonin Dvorak și gospel tradițional.

Cele patru personaje evoluează într-o luptă nebună și energică. Explorează lumile muzicale favorite – clasică, jazz, tango, klezmer, muzică de film etc. – totul gravitând în jurul lui Mozart, jonglând cu ușurință între ele, în scopul de a obține un concert desacralizat și de a-i determina atât pe tineri, cât și pe bătrâni să își deschidă urechile. Cum se va termina? Vor reuși să ducă concertul la bun sfârșit? Vor fi „surzii talentați” (Sourds-Doués), în sfârșit, capabili să se audă pe ei înșiși? Cine știe, șansele sunt mici…

Programul complet:

MOZART - Uvertura Operei Flautul fermecat
ASTOR PIAZZOLLA - Whisky; Melodie tradiţională ungară; Jacinto Chiclana
RAVEL - Boléro
MOZART - Serenada nr. 10 KV 361, Gran Partita (VII. Finale)
RAY CHARLES - Georgia On My mind
ERNESTO LECOUNA - Gitanerias
MOZART - Boîte à musique, arii diverse
FRANCK BARCELLINI - Mon Oncle
ALAN MENKEN - Medley Disney
MOZART - Das klinget so herrlich din Flautul fermecat;

MOZART - Variaţiuni pe tema Ah! vous dirai-je, maman, KV 265
YANN TIERSEN - Amélie Poulain
PAUL DESMOND - Take 5
ASTOR PIAZZOLLA - Oblivion
GERSHWIN - I got Rhythm
TRAD. GOSPEL - Burden Down
MOZART - Ave verum corpus KV 618
GEORGES van PARYS - La complainte de la Butte
DVORAK - Dans slav op. 72 nr. 2
MOZART - Simfonia nr. 25 în sol minor KV 183, partea I (versiunea balcanică)

Recomandat mai ales copiilor, de toate vârstele!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG