Linkuri accesibilitate

Festivalul Național de Teatru: Se aprind luminile rampei


Astăzi, bate gongul inaugural al Festivalului Național de Teatru. Este a 29-a ediție, dedicată în acest an, colectiv, tuturor celor care au luptat pentru libertate, martirilor Revoluției din decembrie și celor care au făcut-o posibilă prin eforturile și sacrificiile lor.

Festivalul Național de Teatru pornește cu motoarele turate. Chiar înainte de deschiderea oficială care va avea loc la ora 21.30 în Foaierul de marmură al Teatrului Național (parterul Sălii Mari), moment pe care-l vom transmite LIVE pe pagina de Facebook Radio Europa Liberă România, sălile de teatru trag cortinele și aprind luminile rampei.

În Sala Atelier a Teatrului Național are loc reprezentația piesei Class de Iseult Golden și David Horan. Iseult Golden este actriță și scriitoare, co-director artistic al Inis Theatre în vreme ce David Horan este director artistic al Bewley’s Café Theatre din Dublin. Este o piesă la intersecția explozivă dintre problemele unei căsătorii la ananghie, criza de autoritate a școlii și părinților adolescența încă neconsumată a unui copil-problemă. Piesa a câștigat premiul Cel mai bun scenariu de teatru la Zebbie Awards și Edinburgh Fringe First Award în 2018.

Teatrul Odeon propune, la Sala Majestic, Sam, sau introducerea în viața de familie a Mariei Woytyszko, o dramă a singurătății unui copil izolat în propriile reverii de divorțul prin care trec părinții săi. Poloneza Maria Wojtyszko este dramaturg și autor de scenarii de film iar piesele ei sunt produse în Polonia, Germania, Finlanda, Cehia, Austria. A primit un premiu din partea Teatr Stary din Cracovia iar piesa Sam, czyli przygotowanie do życia w rodzinie a primit marele premiu la Al XX-lea concurs de piese din Polonia.

Tot la Odeon, de data aceasta în Sala Studio, se joacă Republica Melania de Irina Nechit, o piesă despre o mamă abandonată de copiii plecați la muncă într-un străfund aproape mitic de Basarabie. Irinia Nechit vine dintr-un sat din raionul Cantemir, de peste Prut. A publicat în special în săptămânalul articole despre artă Literatura și arta. Scrie poezie, face traduceri punându-și probleme ale lumii contemporane din perspectiva unui implicat și informat în acea Românie profundă de peste Prut.

La Green Hours, Lia Bugnar ne propune Această Sonia, un one woman show în care actrița Letiția Vlădescu prinsă de moara de măcinat oameni a societății trebuie să-și schimbe cu totul viața, în încercarea de a se adapta cu noul ei eu. Lia Bugnar este, cu totul, un om de teatru. Scrie pentru teatru, joacă în el, îl regizează. Este unul dintre numele importante ale teatrului contemporan și cu certitudine mai are multe de spus de pe scenă sau din pagina unei cărți despre lumea în care trăim.


În fine, am lăsat la urmă, pour la bonne bouche, spectacolul trupei de dans a coregrafului Hervé Koubi, care, inspirat de romanul Yasminei Khadra (pseudonimul algerianului Mohammed Moulessehoul, care trăiește în exil în Franța), pune în mișcare o echipă de doisprezece dansatori. Pornind de la experiența nativității sale algeriene, artistul face o radiografie coregrafică a expresivității corporale (acorporale, de fapt) a realității. Este o esență a dansului street, hip-hop și contemporan, montagnes-ruses care sfidează gravitația și-ți taie răsuflarea.

Și a fost prima zi. Urmează alte nouă, la fel de încărcate de reprezentații dramatice, coregrafice, pentru a nu vorbi despre expozițiile deschise pe parcursul Festivalului, despre colocviile, întâlnirile și dialogurile memorabile din toate aceste zile. Festivalul durează până pe 27 octombrie. Este o invitație să veniți la teatru sau, măcar, să urmăriți pagina noastră de net.

Facebook Forum

Cea de-a 29-a ediție a Festivalului Național de Teatru se desfășoară la București, în perioada 18 – 27 octombrie. Motto-ul ediției: „Teatrul, clipa magică a Istoriei”. Ediția din acest an a FNT este dedicată celor 30 de ani pe care îi celebrăm de la evenimentele din Decembrie 1989, care au repus România pe harta democratică a lumii.

https://fnt.ro/2019/

Pentru al cincilea an consecutiv, Festivalul Național de Teatru se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Este un eveniment finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Primăria municipiului București.

Pentru radio Europa Liberă, partener media al FNT, vor relata regizorul Lucian Giurchescu și Sorin Șerb.

XS
SM
MD
LG