Linkuri accesibilitate

Fetișism, statui și Lenin în Germania: un Jurassic Park al monumentelor. Revista presei europene


Ridicarea statuii lui Lenin în Gelsenkirchen, Germania.
Ridicarea statuii lui Lenin în Gelsenkirchen, Germania.

Weekendul a început cu știrile despre cea mai neagră zi de la începutul pandemiei încoace: 150.000 de infectați într-o singură zi, în vreme ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că odată cu ieșirea din carantină „lumea intră într-o fază nouă și periculoasă”.

Cu toate astea, în Italia Corriere della Sera constată că nimeni și nimic nu a oprit în China, în acest weekend, festivalul cărnii de câine din Yulin. Un număr incalculabil de câini și pisici au fost sacrificați și consumați și anul acesta cu ocazia solstițiului de vară.

Este însă ora bilanțului: „Suedia își plătește strategia – e a doua țară în Europa la numărul de cazuri”, scrie în Spania El Pais. Prin alte părți, vigilența scade deja, iar persoane publice presupuse a da exemplul fac dovada unor gesturi dezinvolte care li s-ar reproșa amar simplilor muritori. Astfel, în Franța, filozoful vedetă și eternul narcisist de serviciu Bernard-Henri Lévy a șocat sâmbătă seara, invitat la o dezbatere pe platoul televiziunii France 2, când el a făcut turul platoului, strângând dezinvolt mâinile celorlalți invitați, care s-au lăsat luați prin surprindere.

La fel, în Italia, La Repubblica oferă un scurt video cu șeful dreptei, Matteo Salvini, care în direct într-o conferință de presă își scoate masca, în intenția aparentă de a o schimba, dar își șterge ochelarii cu cea veche.

Jihad à l’anglaise

În Marea Britanie, presa analizează informația răspândită în urma atacului terorist individual din Reading, în care trei persoane și-au pierdut viața, înjunghiate de un tânăr libian de 25 de ani și anume că acesta era în evidența serviciilor MI5 încă de la jumătatea anului trecut, suspect de radicalizare islamistă.

The Guardian dezvăluie că acesta sosise în Anglia ca refugiat și că membri ai familiei lui luptaseră împotriva lui Gaddafi. The Telegraph scrie că el fusese deja investigat de autorități pentru a se verifica posibilitatea ca el să se dedea unor acte teroriste.

The Independent revelează că el se pregătea să călătorească în străinătate pentru a participa la acte jihadiste și amintește că acesta este al patrulea act terorist într-un răstimp de șase luni, ceea ce suscită întrebări în legătură cu eficacitatea măsurilor de securitate luate de guvern.

Alegeri în Serbia și Polonia

Pe fundal de ieșire din carantină, în Europa viața politică merge înainte. În Serbia au avut loc ieri alegeri. Abia fuseseră des-carantinați și duminică sârbii au fost chemați la urne, iar partidul președintelui Aleksandar Vučić pare a fi câștigat, potrivit numărătorii în stadiul actual, circa 63% din voturi. Rezultatul nu miră pe nimeni. Participarea a fost foarte redusă, după ce opoziția a boicotat votul, iar mulți alegători au rămas acasă, neavând încredere în potolirea epidemiei.

Principalul cotidian, Politika, anunță rezultatul pe un ton resemnat. Vecinii Serbiei au urmărit alegerile cu mare atenție. La Sofia, 24 Ceasa vorbește despre o „victorie istorică” a partidului lui Vučić, în vreme ce la Zagreb, în Croația vecină, principalul cotidian, Jutarnji List, îl citează pe fostul președinte sârb, astăzi în opoziție, Boris Tadić, care constată că „Viața politică în Serbia e acum anihilată.”

Cu toate astea, opoziția vede ca pe o semi-victorie faptul că participarea a fost atât de redusă.

Un ateu gay polonez

La Londra, conservatorul The Times are un articol despre alegerile prezidențiale din Polonia care vor avea loc duminica următoare și despre șansele neașteptatului candidat care este Robert Biedron, ateistul gay declarat care speră să învingă în țara în care unele municipalități s-au declarat ‘zone libere de LGBT’.

The Times l-a urmărit în campanie și îl descrie foarte colorat, apărând în public cu o Biblie și declamând: “Toți ceilalți candidați fac campanie pentru a deveni episcopul Poloniei, nu președinte”. Moment în care el scoate un exemplar din Constituție și strigă: “Eu mă ghidez după asta.”

În vârstă de 44 de ani, acest stângist gay și ateu anunță că unul din scopurile sale este ruperea relației strânse dintre biserică și stat. În schimb, cum o constată Washington Post, actualul președinte Andrzej Duda caută sprijin pe lângă Donald Trump, pentru a-și îmbunătăți imaginea în ochii electoratului conservator în puținele zile rămase.

Fetișism, statui și Lenin în Germania

Fetișismul pe fundal de carantină are manifestări multiple. Astfel, chitara lui Kurt Cobain, folosită în concertul Unplugged de la MTV (în 1993), scoasă la licitație la Beverly Hills, în California, a fost vândută șase (6) milioane de dolari! Precedentul record era 4 milioane pentru o chitară Black Stratocaster care a aparținut lui David Gilmour de la Pink Floyd.

În sfârșit, s-a scris mult în weekend despre instalarea unei statui a lui Lenin în târgul german Gelsenkirchen. În Germania, presa tratează evenimentul pe un ton mult mai puțin exaltat decât în străinătate. La München, Süddeutsche Zeitung (SZ) a consemnat sec evenimentul, fără vreun comentariu. Aflăm doar că statuia are 2,15 m, iar din Die Zeit că ea a fost turnată în 1957 în Cehoslovacia. Nu e vorba așadar de o statuie nouă, ci doar de reinstalarea uneia recuperată fetișist și care își avea originea în fostul bloc comunist.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) remarcă doar că acest simbol al cultului personalității a fost înălțat în vreme ce în alte părți ale lumii statui mult mai inocente sunt răsturnate.

La Berlin, cotidianul stângii intelectuale Tageszeitung (TAZ) profită de aceea că statuia a fost ridicată de către anacronicul Partid Marxist-Leninist (MLPD) al Germaniei, cu abia peste 1000 de membri, și publică un comentariu ironic cu titlul: Un Jurassic Park al monumentelor. Die Welt dezvăluie, la rândul său, că primăria s-a opus inițial, dar că justiția a dat dreptate micului partid marxist-leninist MLPD, permițându-i să ridice statuia.

Mai revelator ar fi faptul că nici presa rusă nu face în vreun fel caz de asta. Kommersant, de pildă, nici nu a menționat măruntul eveniment, iar Izvestia o face doar în treacăt, preluând informațiile de pe agenții. În sfârșit, din Rossiiskaia Gazeta, care e practic cotidianul Kremlinului, aflăm că măruntul partid vest-german MLPD a cumpărat statuia... de pe eBay, de la un colecționar din Austria.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG