Linkuri accesibilitate

Premierul slovac Robert Fico, victimă a unei tentative de asasinat, a fost externat din spital și este îngrijit la domiciliu


Premierul Slovaciei, Roberto Fico, a fost victima unei tentative de asasinat, pe 15 mai 2024.
Premierul Slovaciei, Roberto Fico, a fost victima unei tentative de asasinat, pe 15 mai 2024.

Reprezentanții spitalului în care era internat premierul slovac Robert Fico după tentantiva de asasinat asupra sa au anunțat că politicianul va continua tratamentul și recuperarea la domiciliu, transmite Reuters și presa din Slovacia.

Vineri dimineață, reprezentanții Spitalului Universitar și Policlinicii F.D. Roosevelt, unde a fost internat premierul timp de mai bine de două săptămâni, au transmis un comunicat oficial în care anunță externarea: „Prim-ministrul este deja în îngrijire medicală la domiciliu”.

„Aș dori să-i mulțumesc sincer, pentru că a fost un pacient disciplinat, echipei spitalului pentru o treabă excelentă, tuturor forțelor de securitate, pentru abordarea lor profesională, și tuturor oamenilor pentru energia pozitivă puternică pe care ne-au trimis-o”, a declarat Miriam Lapuníková, directoarea spitalului.

Directoarea spitalului din Banska Bystrica a precizat că premierul va fi tratat la domiciliu la cererea sa.

Premierul slovac Robert Fico a fost victima unei tentative de asasinat în urmă cu aproximativ două săptămâni. Atunci, un bărbat l-a împușcat cu mai multe focuri de armă, după o reuniune a guvernului în orașul Handlova, situat în centrul Slovaciei.

În urma atacului, Fico (59 de ani) a fost dus la spital în stare gravă și a avut nevoie de două operații complicate.

Atacatorul, Juraj Cintula (71 de ani), a fost reținut pe loc și acuzat de tentativă de omor cu premeditare. El a pledat vinovat în fața instanței care a decis arestarea lui preventivă.

Cintula a tras cinci focuri de armă asupra lui Fico şi l-a nimerit de mai multe ori.

Atentatul asupra premierului slovac s-a produs într-o perioadă de polarizare politică adâncă în societatea slovacă. Robert Fico este cunoscut pentru poziția sa pro-rusă, pentru atacurile asupra presei, a ONG-urilor și a procurorilor.

Societatea slovacă este îngrijorată de tendințelor autoritariste ale lui Fico, care și-a consolidat puterea prin diverse mecanisme nedemocratice.

Specialiștii spun că atmosfera tensionată și discursurile agresive ale politicienilor creează mediul propice pentru apariția violențelor precum tentativa de asasinat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG