Linkuri accesibilitate

FIDESZ a pierdut Budapesta și câteva orașe importante. Revista presei maghiare


Un afiș electoral, înfățisându-l pe George Soros, unul dintre criticii regimului Orban
Un afiș electoral, înfățisându-l pe George Soros, unul dintre criticii regimului Orban

DUȘ RECE // Alunecări de teren la Budapesta, Mortul s-a trezit: avem Opoziție, Poporul Ungariei nu e poporul lui Viktor Orbán, Coaliția FIDESZ-KNDP rămâne cea mai puternică formațiune politică a Ungariei. Sunt câteva dintre titlurile de azi ale principalelor publicații de la Budapesta, după alegerile locale ținute ieri în Ungaria.

Opoziția e din nou pe harta politică a Ungariei. Noua configurație arată astfel: o mare portocalie (voturile pentru FIDESZ din Provincie), zece orașe importante câștigate sau păstrate de Opoziție (Pécs, Eger, Miskolc, Tatabánya, Szeged ș.a.) și Budapesta, cu peste 20% din populația țării, câștigată, de asemenea, de forțele de stânga, atât în cazul Primarului General, cât și al Consiliului Local. Situația este similară și în privința primarilor și consiilor locale de sector, FIDESZ pierzând 9 din 10 unități administrative ale Capitalei. Și un caz mai aparte: Béla Pásztor este primar independent în Veresegyház, o așezare de vreo 20.000 de suflete din nordul Ungariei, din 1965. Duminică a fost reales

„Budapesta va fi din nou liberă și verde”, a spus Gergely Karácsony, noul Primar General al Capitalei ungare, în conferința de presă ținută, seara târziu, într-un club din Budapesta, promițând că va reda orașul Europei. Într-o atmosferă mai curând reținută decât euforică, candidatul Opoziției le-a mulțumit celor care l-au ajutat să câștige și a spus că victoria a demonstrat că dragostea și solidaritatea înving ura, iar adevărul învinge întotdeauna minciuna, făcând aluzie la adversarii săi politici din campanie, care nu l-au menajat deloc.

De partea cealaltă, când a dat să își țină discursul post-electoral, perdantul István Tarlós a fost primit cu ovații puternice. Fostul primar al Budapestei a mulțumit celor care l-au votat și l-a felicitat elegant pe contracandidatul său pentru victorie. „Așteptați un minut, stați liniștiți! Rezultatele la nivel național arată bine, dar Budapesta a decis acum așa, să îl aleagă pe Gergely Karácsony. Îl felicit și îi urez mult succes”, a spus Tarlós, într-un speech foarte scurt.

La microfon a urmat liderul FIDESZ, Viktor Orbán, care a mulțumit Provinciei pentru susținere și pentru că, prin ea, FIDESZ a obținut din nou majoritatea voturilor la nivel național. „Budapesta a pierdut un primar, dar eu am câștigat un consilier strălucit”, a continuat Orbán despre Tarlós, după care a transmis probabil cel mai important mesaj al serii: FIDESZ este deschisă colaborării cu noul primar al Budapestei. În încheiere, premierul ungar nu a uitat să îi felicite pe amicii de ideologie din Polonia, care au câștigat ieri alegerile parlamentare. Nici Tarlós, nici Orbán, însă, n-au dat vreo explicație legată de cauzele înfrângerii de la Budapesta. Ar fi fost un prilej unic.

Câteva concluzii:

  • democrația maghiară e funcțională, civismul dă roade și orașele se schimbă; mediul rural rămâne, însă, pe mai departe, preponderent pro-FIDESZ;
  • Opoziția poate câștiga dacă este unită, dacă își pregătește din timp o campanie electorală articulată și dacă numește candidați autentici, respectați în comunitățile în care candidează (nu unii numiți de la Centru, pe baza diverșilor algoritmi interni de partid);
  • Opoziția nu ar trebui să se îmbete cu succesul de ieri, FIDESZ fiind o formațiune care știe să învețe din greșeli și își revine repede după câte o palmă zdravănă, precum cea primită ieri;
  • în fine, mai merită amintit că site-ul Biroului Electoral Central a funcționat în ziua alegerilor de parcă am fi în anii 1990 și mai toate sondajele de opinie au dat estimări neconfirmate.

Pentru mai multe detalii, puteți citi sinteza în limba engleză a portalului de știri Index.

JUSTIȚIE // Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România l-a achitat marţi pe fostul deputat UDMR şi secretar de stat pentru problemele minorităţilor, Attila Markó, după ce Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase - în calitate de fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) - în primă instanţă la cinci ani de închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie, anunță MTI.

„S-a făcut dreptate. M-au achitat definitiv şi în al doilea dosar cu prejudiciu. S-a născut decizia corectă: cel care a furat, a fost condamnat, cei care nu au furat, au fost achitaţi. Aş dori însă să reamintesc tuturor că mai sunt două procese pe rol – pentru fapte similare celor două – şi în ambele au dorit (şi doresc în continuare) să mă aresteze”, a comentat pe pagina sa de Facebook Attila Markó. Fostul deputat a adăugat că după sentinţa de marţi încă nu şi-a recăpătat încrederea în justiţia românească, deoarece în cazul Mikó s-a văzut că în România orice e posibil. În 2014, Attila Markó a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru că, în calitate de membru al comisiei de retrocedări, a contribuit la restituirea unui imobil bisericesc naţionalizat din Sfântu Gheorghe - clădirea Colegiului Naţional Székely Mikó.

PROBLEME DE VEDERE // Plăcuţele bilingve de la marginea orașului Sighetu Marmaţiei, amplasate marți, 8 octombrie, au rezistat doar două zile. Joi dimineaţa s-a descoperit că autori necunoscuţi au șters inscripţia în limba maghiară de pe toate cele șase plăcuțe amplasate, anunță Maszol. Unde mai pui că numele în maghiară ale fostei capitale a Maramureșului fuseseră scrise cu fonturi mai mici, de parcă locuitorii români ai orașului ar avea probleme de vedere.

UN ALTFEL DE CENTENAR // La sediul din Bucureşti al Institutului Cultural Român a fost prezentată, marţi seara, traducerea în limba română a unui volum care prezintă activitatea a 100 de personalităţi maghiare din România. Publicarea cărții are ca scop familiarizarea românilor cu intelectualii maghiari care, după 1918, au creat valori în cadrul statului român, scrie MTI.

TOP // Ungaria ocupă penultimul loc într-un clasament al celor mai „mizerabile” țări ale lumii, publicat de Visual Capitalist. Unul dintre punctele tari ale Ungariei este un program național al guvernului Orbán prin care rata șomajului a scăzut de la 11,4% la 3,8%.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG