Linkuri accesibilitate

Fiica purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin lucrează la Parlamentul UE


Elisaveta Peskova, fata purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov
Elisaveta Peskova, fata purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov

Fiica purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin lucrează ca intern în Parlamentul European (PE) de la Bruxelles și are acces neîngrădit la diferite documente UE.

Europa Liberă a descoperit că Elizaveta Peskova, fiica de 21 de ani a purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, lucrează ca stagiar pentru un eurodeputat francez de extrema dreaptă, Aymeric Chauprade, care a susținut în mod public anexarea în 2014 a Crimeei de către Rusia.

Cap de lista al Frontului National în circumscriptia electorala Ile-de-France, Aymeric Chauprade, a fost “observator” în falsul referendum din Crimeea organizat de Rusia în martie 2014. La acea vreme, Chauprade a numit referendumul "justificat", o poziție în contradicție cu cea a Uniunii Europene. O rezoluție a Adunării Generale a ONU, susținută de 100 de țări, a conchis că referendumul este nevalid.

Chauprad, la fel ca șefa Frontului Național Marine Le Pen, și-a exprimat în repetate rânduri admirația pentru Putin. In același an, 2014, Frontul Național francez a primit un împrumut de 11 milioane $ de la o bancă rusească.

Un an mai târziu, acest Aymeric Chauprade a părăsit Frontul național și a format propriul său partid de extrema dreaptă, Les Français libres (LFL), păstrându-și însă locul în Parlamentul European, precum și relațiile cu Moscova.

Numele Elizavetei Peskova apare ca trainee pe pagina oficială a lui Chauprade de pe site-ul Parlamentului European, iar Chauprade însuși a confirmat pentru Europa Liberă că ea este parte a echipei sale.

"Domnișoara Peskova este într-adevăr fiica unei personalități importante din Federația Rusă, dar ca student ea nu are mai puține drepturi decât alți tineri să urmeze un stagiu ca parte a studiilor ei ", a spus Chauprade prin e-mail.

El a adăugat că Peskova nu lucrează în prezent în Rusia pentru vreo entitate de stat sau privată.

"Prin urmare, nu pot exista conflicte de interese în exercitarea mandatului meu de deputat", a scris Chauprade.

Chauprade este membru al comitetului pentru afaceri externe al PE și al subcomisiei pentru securitate și apărare și face parte din delegația comisiei parlamentare UE-Rusia.

Petras Austrevicius, din Grupul Liberal din PE, a numit prezența lui Peskova acolo "o foarte mare rușine pentru Parlamentul European".

În calitate de stagiar, Peskova are acces neîngrădit în clădirile Parlamentului European, atât în Bruxelles, cât și în Strasbourg, și poate participa la toate comitetele și la alte reuniuni parlamentare.

Întrucât controalele sunt deseori pur formale, cu doar câteva verificări reale, există posibilitatea ca ea să fie prezentă la întrunirile grupurilor politice și să aibă acces la intranetul Parlamentului European.

Stagiarii PE sunt plătiți din bugetul deputatului european, care este finanțat de contribuabili europeni. Nu este clar cât de mulți bani câștigă Peskova, dacă într-adevăr este plătită.

Deputații europeni stabilesc cât de mult e plătit un stagiar, deoarece suma provine din alocația lunară a respectivului politician - aproximativ 25.000 de euro pe lună.

Peskova este unul dintre numeroșii copii ai elitei politice a Rusiei care locuiesc sau studiază în Europa de Vest. Tatăl său, care e purtătorul de cuvânt al lui Putin de aproape două decenii, a fost ținta mai multor dezvăluiri ale liderului opoziției ruse, Aleskei Navalnîi, care subliniază bogăția și gustul pentru lux ale acestuia.

Peskova este o utilizatoare frecventă a rețelelor sociale, cu aproape 80.000 de abonați pe Instagram, unde își afișează viața luxoasă și pretinde că trăiește în Moscova, Paris și Bruxelles.

Cât despre cel presupus a fi șeful său în Parlamentul European, eurodeputatul de extrema dreaptă Aymeric Chauprade, pe lângă sprijinul adus lui Putin și recunoașterea anexării Crimeei, el a mai fost implicat în strania afacere Air Cocaïne, arestarea în 2013, în Republica Dominică, a unor francezi care transportau pe calea aerului 700 kg de cocaină.

Chauprade, șeful fiicei lui Peskov, este cel care a ajutat la evadarea piloților francezi, care fuseseră condamnați la 20 ani închisoare. Chauprade a recunoscut public că « echipa sa » a participat la evadarea piloților. În noiembrie 2015, autoritățile din Republica Dominicană au lansat un mandat de arestare internațional pe numele lui Chauprade.

Afacerea Air Cocaïne din Republica Dominicană, în care a fost amestecat filorusul Chauprade care a angajat-o în Parlamentul European pe fata purtătorului de cuvânt al lui Putin, seamănă straniu cu cea din februarie anul trecut, când în Argentina au fost confiscate 400 kg de cocaină care trebuiau să tranziteze prin serviciul diplomatic al ambasadei ruse.

La scrierea articolului au mai contribuit: Gjeraqina Tuhina și Gregory Zhygalov.

XS
SM
MD
LG