Linkuri accesibilitate

Averea familiei Putin și de ce se află fiicele liderului de la Kremlin pe lista sancțiunilor SUA


Vladimir Putin și fiicele sale în timpul unei plimbări pe mare, în 2002, în teritoriul maritim al Rusiei. În toate fotografiile difuzate de presa de stat, chipurile celor două nu sunt vizibile.
Vladimir Putin și fiicele sale în timpul unei plimbări pe mare, în 2002, în teritoriul maritim al Rusiei. În toate fotografiile difuzate de presa de stat, chipurile celor două nu sunt vizibile.

Statele Unite au inclus pe lista persoanelor sancționate în urma războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina două fiice ale acestuia. Sunt vizate averile spectaculoase ale acestora.

Noul pachet de sancțiuni al Statelor Unite include, printre instituții și alte persoane, două noi ținte: Katerina și Maria, cele două fiice ale liderului de la Kremlin.

Vizate de sancțiuni sunt și soţia şi fiica ministrului de externe de la Moscova, Serghei Lavrov.

Pe listă au fost incluși membrii Consiliului de Securitate al Rusiei, inclusiv fostul președinte și prim-ministru Dmitri Medvedev și prim-ministrul Mihail Mișustin.

„Aceste persoane s-au îmbogățit în detrimentul poporului rus. Unii dintre ei sunt responsabili pentru furnizarea sprijinului necesar pentru a susține războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Această acțiune le taie accesul la sistemul financiar american și îngheață orice active pe care le dețin în Statele Unite”, a transmis Casa Albă.

Cu ce se ocupă Katerina Tikhonova și Maria Vorontsova

Fiicele lui Vladimir Putin, despre care SUA consideră că îl ajută să își ascundă averea, nu au confirmat niciodată public că liderul rus este tatăl lor, iar acesta a refuzat să răspundă la întrebări despre ele, explică Reuters într-un articol în care prezintă activitatea celor două.

Katerina Tikhonova (stânga) și Maria Vorontsova (dreapta). Vladimir Putin nu a recunoscut în public faptul că cele două sunt fiicele lui din prima căsătorie.
Katerina Tikhonova (stânga) și Maria Vorontsova (dreapta). Vladimir Putin nu a recunoscut în public faptul că cele două sunt fiicele lui din prima căsătorie.

Katerina Vladimirovna Tikhonova este o persoană importantă în domeniul tehnologiei, a cărei activitate sprijină guvernul rus și industria sa de apărare, se arată în motivarea din pachetul de sancțiuni al SUA anunțat miercuri.

Maria Vladimirovna Vorontsova conduce programe finanțate de guvern, care au primit miliarde de dolari de la Kremlin pentru cercetări în domeniul geneticii și care sunt supervizate personal de Putin.

„Avem motive să credem că Putin și mulți dintre acoliții săi, precum și oligarhii, își ascund averea, își ascund bunurile, cu membri ai familiei care își plasează bunurile și averea în sistemul financiar american, dar și în multe alte părți ale lumii”, a declarat un înalt oficial al administrației americane, pentru agenția de știri.

„Credem că multe dintre activele lui Putin sunt ascunse cu membrii familiei și de aceea îi vizăm”, a declarat oficialul, vorbind sub protecția anonimatului.

Averea lui Putin

Amploarea averii lui Putin este un subiect sensibil în Rusia. Anul trecut, Kremlinul a negat că acesta ar fi proprietarul unui palat opulent la Marea Neagră, așa cum a susținut politicianul de opoziție Alexei Navalnîi, într-un videoclip care a atras o audiență uriașă pe YouTube.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în februarie că sancțiunile introduse împotriva lui Putin sunt inutile.

Vladimir Putin „este destul de indiferent. Sancțiunile conțin afirmații absurde cu privire la unele bunuri. Președintele nu are alte active decât cele pe care le-a declarat”, a spus Peskov.

Kremlinul susține că Vladimir Putin are un salariu anual de 140.000 de dolari, iar printre bunurile sale făcute publice se numără un apartament de 800 de metri pătrați, o rulotă și trei mașini.

Dar legislatorii americani sunt de altă părere.

„Putin și oligarhii săi își ascund banii murdari în națiuni care respectă statul de drept, achiziționând vile, mega-iahturi, opere de artă și alte bunuri de mare valoare”, a declarat senatorul american Sheldon Whitehouse în urmă cu câteva săptămâni, în timp ce introducea un proiect de lege care oferea recompense în bani pentru informații care duc la confiscarea bunurilor deținute de oligarhii ruși sancționați.

Viața personală a fiicelor lui Putin

Katerina Tikhonova s-a născut în august 1986 la Dresda, în Germania de Est, iar Maria Vorontsova s-a născut în Leningrad, în aprilie 1985.

Ele nu au confirmat public că președintele rus este tatăl lor, iar acesta a refuzat să răspundă la întrebări despre ele.

O investigație Reuters din 2015 a detaliat legăturile și influența pe care Katerina, o dansatoare acrobatică de rock 'n' roll, o deține în următoarea generație a elitei moscovite.

Katerina Tikhonova dansează cu Ivan Klimov în timpul competiției acrobatice Rock'n'Roll din cadrul Cupei Mondiale de la Cracovia, Polonia, 12 aprilie 2014.
Katerina Tikhonova dansează cu Ivan Klimov în timpul competiției acrobatice Rock'n'Roll din cadrul Cupei Mondiale de la Cracovia, Polonia, 12 aprilie 2014.

Katerina s-a descris ca fiind soția lui Kirill Shamalov, fiul lui Nikolai Shamalov, un prieten de lungă durată al președintelui Putin. Shamalov senior este acționar la Bank Rossiya, pe care oficialii americani au descris-o ca fiind banca personală a elitei rusești.

În calitate de soț și soție, Kirill și Katerina dețineau participații corporative în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari, potrivit estimărilor furnizate agenției Reuters de către analiști financiari. Acest lucru se adăuga la alte proprietăți și active.

Maria Vorontsova într-un interviu la televiziunea rusă de stat „Russia 1”, la începutul lunii iulie 2019.
Maria Vorontsova într-un interviu la televiziunea rusă de stat „Russia 1”, la începutul lunii iulie 2019.

Fiica cea mare a lui Putin, Maria, a studiat biologie la Universitatea din Sankt Petersburg și medicină la Universitatea de Stat din Moscova. Ea este, de asemenea, puternic implicată în activitatea de cercetare genetică, pe care Putin a descris-o în trecut ca fiind un domeniu care va „determina viitorul întregii lumi”.

Potrivit presei ruse și occidentale, Maria s-a căsătorit cu omul de afaceri olandez Jorrit Joost Faassen, dar există informații că aceștia s-au despărțit.

El a lucrat pentru Gazprombank, un mare creditor cu legături puternice cu elita din jurul lui Putin.​

Celelalte fiice ale lui Vladimir Putin

Oficial, Vladimir Putin are doi copii, cele două fiice din căsătoria sa cu Liudmila Putina, de care a divorțat în 2014.

În urmă cu doi ani, pagina Proyekt a publicat un raport care specula că Vladimir Putin ar avea o altă fiică, Elizaveta, născută în 2003 ca urmare a unei relații cu o femeie numită Svetlana Krivonogikh.

Alina Kabaeva, campioană olimpică la gimnastică artistică, a fost decorată de Vladimir Putin cu Ordinul de Merit pentru Patria Mamă de gradul II, în 2005, la Kremlin.
Alina Kabaeva, campioană olimpică la gimnastică artistică, a fost decorată de Vladimir Putin cu Ordinul de Merit pentru Patria Mamă de gradul II, în 2005, la Kremlin.

Potrivit presei din Rusia, Putin mai are o fiică născută în 2015 și doi gemeni născuți în 2019, copii ai fostei gimnaste Alina Kabayeva. Liderul rus nu a discutat niciodată relația cu aceasta.

La un forum organizat în 2017, la Sankt Petersburg, Vladimir Putin a anunțat că are doi nepoți, menționând doar că unul dintre cei doi era deja la grădiniță, iar celălalt se născuse recent.

Kremlinul le-a recunoscut oficial, joi, pentru prima dată pe Katerina Tihonova și pe Maria Voronțova, împotriva cărora Statele Unite au impus sancțiuni cu o zi înainte, ca fiice ale lui Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Kremlinul va răspunde cu siguranță la sancțiunile împotriva fiicelor lui Putin și că va „face așa cum crede de cuviință”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG