Linkuri accesibilitate

Filialele PSD din Ardeal cer ca V. Dâncu să fie președinte al Consiliului Național. Ciolacu a prezentat schema de conducere pentru Congres


Vasile Dâncu s-a reînscris în PSD anul trecut în organizația din județul Bistrița Năsăud și este propus pentru șefia Consiliului Național de organizațiile din Ardeal.

Liderii organizațiilor din Transilvania îl susțin pe Vasile Dâncu pentru funcția de președinte al Consiliului Național al PSD. La întâlnirea de la Reghin au participat președintele interimar, Marcel Ciolacu, secretarul general interimar, Paul Stănescu, președinții organizațiilor din Transilvania, dar și Vasile Dâncu. Unii președinți din regiune au cerut conducerii partidului să se formeze la nivel național o alianță, care să cuprindă ProRomânia, ALDE, dar și partidele ecologiste. De asemenea, s-a discutat ca Sorin Grindeanu, Gabriela Firea și Vasile Dâncu să se regăsească în formula de conducere a PSD, alături de Marcel Ciolacu și Paul Stănescu.

Întâlnirea de vineri de la Reghin cu președinții de organizații din Transilvania a avut scopul de a discuta strategia de urmat în perspectiva Congresului PSD, dar și strategia pentru alegerile locale și parlamentare.

Radu Moldova (n.r. – președintele PSD Bistrița Năsăud) a cerut explicit în timpul discuțiilor să fie discutată propunerea ca Vasile Dâncu să fie ales în Congresul extraordinar ca președinte al Consiliului Național”, au dezvăluit pentru Europa Liberă surse din PSD.

Avem nevoie de el pentru a conduce un for important al partidului, nu o organizație județeană. El va trebui să se ocupe de strategie, de atragerea intelectualilor de stânga în partid, să deschidă partidul spre alte zone”, a declarat un lider de organizație participant la întâlnirea PSD.

Conform celor prezenți la întâlnire, propunerea a fost bine primită de Marcel Ciolacu și Paul Stănescu. Cei doi nu au avut obiecții la soluția cu Vasile Dâncu, președinte al Consiliului Național al PSD.


Vasile Dâncu a venit cu ideea ca la viitoarele alegeri PSD să mizeze pe tineri, ca în perioada Năstase, prin promovarea acestora în pozițiile eligibile la viitoarele alegeri. Unii social-democrați ar dori ca puterea președintelui Consiliului Național să crească pentru a avea un cuvânt de spus în stabilirea listelor pentru alegeri.

Primul lider PSD care a propus ca Vasile Dâncu să revină în PSD a fost actualul secretar general interimar, Paul Stănescu.

Liderii de organizații prezenți la discuții au analizat și varianta încheierii unor alianțe la nivel național sau local.

În Transilvania avem nevoie de încheierea unor alianțe, nu putem să mergem singuri. Se tot vorbește de ani de zile despre o strategie pentru Transilvania, dar nu s-au făcut prea multe în acest sens. Au existat voci care au cerut o alianță la nivel național alături de ProRomânia, ALDE și ecologiști. Dacă nu se poate realiza la nivel național, este absolut necesar să avem alianțe locale. În perioada următoare, trebuie să încheiem acorduri cu sindicatele, sunt un aliat foarte important de care avem nevoie”, a spus un președinte de organizație.

Schema lui Ciolacu pentru Congres

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat și o schemă de organizare a partidului după viitorul Congres extraordinar. Partidul ar urma să fie condus de un președinte, doi prim-vicepreședinți, vicepreședinți și un secretar general.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că numele propuse pentru funcția de prim-vicepreședinte sunt Sorin Grindeanu și Gabriela Firea, dar depinde și de poziția acestora, dacă doresc să facă parte din echipa lui Marcel Ciolacu.

Turneu electoral pentru Congres

Marcel Ciolacu se află în turneu electoral în această perioadă, dorind să ia pulsul organizațiilor înaintea Congresului Extraordinar. Președintele interimar și-a anunțat intenția de a candida pentru șefia partidului și încearcă să obțină sprijin de la cât mai multe filiale. La întâlnirea de săptămâna trecută din Moldova, Marcel Ciolacu a fost criticat de liderii de organizații din Neamț și Bacău.

După întâlnirea cu organizațiile din Ardeal, Marcel Ciolacu se întâlnește cu filialele din Banat.

Ce este Consiliul Național al PSD

“Consiliul Național al PSD este platformă de analiză, dezbatere și elaborare de programe și politici publice, precum și de oferire a soluțiilor alternative programelor de guvernare, platformă structurată pe departamente de lucru pe domenii de activitate”, prevede actualul Statut al PSD.

Potrivit acestuia, Consiliul Național al PSD este format din parlamentari, președinții sau vicepreședinții Consiliilor Județene, miniștri și secretari de stat, europarlamentari, primari de muncii, orașe și comune.

În prezent, președintele Consiliului Național este ales prin vot secret de către membrii acestui for pentru un mandat de patru ani. În varianta propusă de Radu Moldovan pentru schimbarea Statutului PSD se dorește ca președintele Consiliului Național să fie ales de Congres.

Președintele Consiliului Național coordonează activitatea departamentelor PSD, care funcționează ca ministere din umbră și propun proiecte pentru programul de guvernare. De asemenea, un rol important ar putea reveni Consiliului Național în privința listelor pentru alegerile locale și parlamentare.

Consiliul Național a fost în ultimii un organism cu un rol mai mult decorativ. Spre exemplu, în perioada lui Liviu Dragnea, senatorul Mihai Fifor a aflat că va ajunge președintele acestui for chiar în momentul intrării în sala unde se desfășurau alegerile. În decembrie 2018, într-o ședință a Consiliului Național, social-democrații au vorbit deschis despre amnistie și grațiere.

Funcția de președinte interimar al Consiliului Național este deținută în prezent de senatorul Ionuț Vulpescu. De-a lungul timpului, în fruntea Consiliului Național s-au mai aflat Adrian Năstase sau Rovana Plumb.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG