Linkuri accesibilitate

Filmul „Colectiv", pe lista scurtă de la premiile Oscar


„Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, a fost desemnat în decembrie 2020 cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film
„Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, a fost desemnat în decembrie 2020 cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film

Documentarul „Colectiv" regizat de Alexander Nanau, a fost selectat pe lista scurtă a producţiilor cinematografice propuse pentru o nominalizare la premiile Oscar. Nominalizările la Oscar vor fi anunțate pe 15 martie, iar decernarea premiilor va avea loc pe 25 aprilie.

Filmul „Colectiv", realizat în urma incendiului, din 2015, din clubul bucureștean Colectiv se află în categoriile „cel mai bun documentar" şi „cel mai bun lungmetraj internaţional", potrivit anunțului făcut de Academia americană de film. Votarea listei scurte s-a încheiat pe 5 februarie, iar votul pentru nominalizări are loc în perioada 5-9 martie.

Categoriile la care este menționat documentarul Colectiv:

Cel mai bun documentar:

„All In: The Fight for Democracy"

„Boys State",

„colectiv",

„Crip Camp",

„Dick Johnson Is Dead",

„Gunda", "MLK/FBI",

„The Mole Agent",

„My Octopus Teacher",

„Notturno",

„The Painter and the Thief",

„76 Days",

„Time",

„The Truffle Hunters",

„Welcome to Chechnya"

Cel mai bun lungmetraj internaţional:

Bosnia şi Herţegovina: „Quo Vadis, Aida?"

Chile:„The Mole Agent"

Cehia: „Charlatan"

Danemarca: „Another Round"

Franţa: „Two of Us"

Guatemala: „La Llorona"

Hong Kong: „Better Days"

Iran: „Sun Children"

Coasta de Fildeş: „Night of the Kings"

Mexic: „I'm No Longer Here"

Norvegia: „Hope"

România: „colectiv"

Rusia: „Dear Comrades!"

Taiwan: „A Sun"

Tunisia: „The Man Who Sold His Skin"

Listele scurte la celelalte categorii pot fi consultate pe siteul Academiei americane de film

Filmul lui Alexander Nanau a mai fost premiat în decembrie 2020 la categoria cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film.

Documentarul „Colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

Primul regizor român nominalizat la premiile Oscar a fost Cristian Mungiu, în 2013, când lungmetrajul „După dealuri" a fost selectat pe lista scurtă de propuneri. În 2019, regizorul Bogdan Mureșanu s-a aflat și el pe lista scurtă cu filmul „Cadoul de Crăciun", alături de alte nouă scurtmetraje.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG