Linkuri accesibilitate

Turcia a luat decizia de a accepta aderarea Finlandei la NATO


Anul trecut Suedia şi Finlanda și-au depus candidaturile la NATO în același timp, ca o consecinţă directă a invaziei rusești din Ucraina.
Anul trecut Suedia şi Finlanda și-au depus candidaturile la NATO în același timp, ca o consecinţă directă a invaziei rusești din Ucraina.

Turcia a luat decizia de a accepta aderarea Finlandei la NATO, urmând ca aceasta să fie anunțată oficial vineri în timpul unei vizite a preşedintelui finlandez la Ankara, a anunțat guvernul de la Helsinki, miercuri, relatează Reuters.

Guvernul de la Ankara încă se opune aderării Suediei, care ceruse în același timp cu Finalnda aderarea la NATO.

„Turcii au sperat că voi fi acolo pentru a le primi răspunsul când îşi vor anunţa decizia. Bineînţeles, am acceptat invitaţia şi voi merge pentru a primit expresia intenţiilor lor”, a precizat preşedintele finlandez Sauli Niinisto într-un comunicat.

Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să se alăture NATO după ce Rusia a invadat Ucraina, dar s-au confruntat cu obiecții neașteptate din partea Turciei. Ankara încă susține că Suedia adăpostește membri ai unor grupări teroriste, ceea ce Suedia neagă.

Aflat în prezent în campanie electorală pentru un nou mandat, preşedintele turc, care blochează de anul trecut aderarea Finlandei şi Suediei, a lăsat deja de înţeles miercuri dimineaţă că va răspunde favorabil „promisiunii” făcute de a permite ca Helsinki să aderare la Alianţa Nord-Atlantică.

„Ne vom face partea noastră, vom respecta promisiunea făcută. Vineri, ne vom întâlni cu preşedintele, vom face ceea ce ne cere promisiunea”, a declarat Erdogan.

Parlamentul turc este cel care trebuie să ratifice aderarea Finlandei la NATO, prezentată în comun cu Suedia în mai 2022.

Deocamdată nu se știe data la care va avea loc ratificarea în parlamentul turc, rămânând de stabilit dacă votul va avea loc înainte sau după alegerile din Turcia din 14 mai.

O altă țară care a întârziat procesul de ratificare este Ungaria.

Lucrurile sunt mult mai complicate pentru Suedia, faţă de care Turcia are încă obiecţii. Turcia acuză Suedia de pasivitate în privinţa „teroriştilor kurzi”.

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a recunoscut, marţi, că probabilitatea ca Finlanda să intre în NATO înaintea Suediei a crescut în ultimele săptămâni. El îşi păstrează, însă, speranţa de a încheia rapid aderarea Suediei înainte de viitorul summit al NATO, în iulie, la Vilnius.

XS
SM
MD
LG