Linkuri accesibilitate

UPDATE.Finanțare rusească pentru partid austriac,dezvăluită într-o discuție a vicecancelarului Heinz-Christian Strache, care demisionează


Liderul Partidului Libertății, Heinz-Christian Strache, de extremă dreapta, a ajuns în coaliția de guvernare vicecancelar după alegerile din 2017

Vicecancelarul austriac, Heinz-Christian Strache, a fost surprins într-o înregistrare cu camera ascunsă în care oferă contracte guvernamentale în schimbul susținerii politice din partea presupusei nepoate a unui oligarh rus, relatează BBC, preluând presa germană.

UPDATE 2 Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), care face parte din coaliţia de guvernământ, şi-a anunţat demisia din funcţie, în urma dezvăluirii din presa germană că a negociat finanțare rusească și bani pentru formațiunea sa extremistă, înainte de alegerile din 2017 din Austria, potrivit Reuters. Demisia vine cu o săptămână înainte de alegerile europene, unde Partidul Libertății militează pentru formarea unei coaliții în PE a partidelor radicale naționaliste

„I-am prezentat cancelarului Sebastian Kurz demisia mea din funcţia de vicecancelar şi el a acceptat-o”, a anunţat Strache, în vârstă de 49 de ani, într-o conferinţă de presă la Viena. Strache se afla la guvernare alături de cancelarul conservator Sebastian Kurz din decembrie 2017.

Politicianul austriac a recunoscut că a făcut o greşeală şi a menţionat că a decis să renunţe la postul de vicecancelar pentru a evita căderea guvernului format din partidul său şi Partidul Popular al lui Kurz.

Strache a mai anunţat că va fi înlocuit de ministrul transporturilor, Norbert Hofer.

UPDATE - ​Cancelarul Sebastian Kurz, lider al partidului conservator, a exclus continuarea cooperării cu vicecancelarul Heinz-Christian Strache, a transmis Reuters, care citează surse din cadrul coaliţiei de la Viena.

Înregistrarea filmată cu camera ascunsă provine de dinainte de alegerile din 2017, care au adus în coaliția de guvernare Partidul Libertății, de extremă dreapta, și îl înfățișează pe actualul vicecancelar al Austriei vorbind cu o femeie care se prezintă a fi nepoata unui oligarh rus.

Heinz-Christian Strache este acuzat că ar fi sugerat un sistem ilegal de donații pentru formațiunea politică de extremă-dreapta Partidul Libertății.

Dezvăluirea a fost făcută în contextul unor tensiuni deja existente în cadrul coaliției de guvernare.

Purtătorii de cuvânt ai vicecancelarului și ai partidului acestuia nu au oferit încă declarații, dar se așteaptă ca sâmbătă să fie prezentate explicații din partea lui Strache.

Filmarea a fost publicată vineri într-un report elaborat de publicațiile germane Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung.

În film, femeia care se prezintă ca fiind nepoata unui oligarh rus, se oferă să cumpere 50% din acțiunile unui ziar austriac, Kronen Zeitung, și să schimbe politica editorială în favoarea Partidului Libertății, condus de Strache. Presa germană îl citează pe vicecancelarul de la Viena propunând, la schimb, contracte publice, afirmând că dorește să copieze modelul Orban din presa ungară. De asemenea, este citată și estimarea lui Strache potrivit căreia intrarea în proprietate rusească a ziarului ar putea duce la creșterea susținerii partidului de extremă dreapta din Austria la 34%.

„Dacă preluați Kronen Zeitung cu trei săptămâni înaintea alegerilor (din 2017 - n.r.) și ne aduceți pe primul loc, putem discuta despre orice”, spunea în conversația citată liderul Partidului Libertății, devenit între timp vicecancelar al Austriei.

Ca parte a afacerii, Strache a sugerat femeii de afaceri din Rusia să pună bazele unei companii similare cu firma austriacă „Strabag”, una din cele mai mari firme de construcții din Europa (implicată în contracte de drumuri și în România n.r).

Informații despre finanțarea partidelor populiste de către Rusia au apărut și în privința formațiunii conduse de Marine Le Pen. De asemenea, lideri populiști-extremiști europeni, ca Matteo Salvini, Marine Le Pen sau Viktor Orban, sunt susținători ai regimului Putin și se opun sancțiunilor impuse de UE la adresa Federației Ruse.

Strache conduce Partidul Libertății din Austria și este unul dintre susținătorii reunirii tuturor partidelor de populist-extremiste într-o Internațională a suveraniștilor, alături de Matteo Salvini și Marine Le Pen, în viitorul Parlament European. El a declarat, recent, că forțele populiste ar trebui să se coaguleze în ceea ce ar putea deveni a treia grupare politică din Parlamentul European. Dezideratul lui Salvini poate prinde viață doar dacă acestei formațiuni, disipate până acum în mai multe grupuri politice în PE, li s-ar alătura și Viktor Orban (care este membru cu drepturi suspendate în PPE) sau Partidul Lege și Justiție, la guvernare în Polonia.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG