Linkuri accesibilitate

Finlanda intră oficial în NATO. Kremlin: „Asta ne obligă să luăm contramăsuri”


Dmitri Peskov a declarat ca extinderea NATO este o atingere gravă la adresa securităţii noastre.
Dmitri Peskov a declarat ca extinderea NATO este o atingere gravă la adresa securităţii noastre.

Finlanda aderă oficial marți la NATO, după întâlnirea comisiei miniștrilor de externe de la Bruxelles. Finlanda devine astfel al 31-lea stat membru al NATO, după ce a depus în mai o cerere de aderare, din cauza războiului rus în Ucraina.

Aderarea de marți a Finlandei la NATO este un rezultat direct al invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles. Acesta a adăugat că alianța se va asigura că și Suedia va deveni un membru cu drepturi depline.

Jens Stoltenberg a spus că NATO și aliații vor dezvolta un program pe termen mai lung și multianual pentru a ajuta și sprijini Ucraina.

„Îi vom ajuta să treacă de la standardele și doctrinele din era sovietică la standardele NATO și apoi să se apropie de familia euro-atlantică”, a spus Jens Stoltenberg.

De cealaltă parte, Kremlinul ameninţă marţi cu „contramăsuri”, după aderarea la NATO a Finlandei, şi cataloghează extinderea alianţei militare occidentale drept o „atingerea la adresa securităţii” Rusiei, relatează AFP.

Finlanda devine marţi al 31-lea stat membru al NATO, după ce a depus în mai o cerere de aderare, din cauza Războiului rus în Ucraina.

„Aceasta este o nouă agravare a situaţiei. Extinderea NATO este o atingere gravă la adresa securităţii noastre şi a intereselor noastre naţionale”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Asta ne obligă să luăm contramăsuri”, a ameninţat Peskov, fără să dea detalii în acest sens.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG