Linkuri accesibilitate

Finlanda: Partidul de opoziție a câștigat alegerile parlamentare. Sanna Marin ar putea să nu mai fie premier


Premierul Sanna Marin şi-a recunoscut înfrângerea la alegerile parlamentare de duminică.
Premierul Sanna Marin şi-a recunoscut înfrângerea la alegerile parlamentare de duminică.

Formaţiunea de dreapta de opoziţie Partidul Coaliţiei Naţionale (NCP) a câştigat alegerile parlamentare de duminică, din Finlanda. Liderul acesteia, Petteri Orpo, ar urma să devină premier, în locul Sannei Marin, care şi-a recunoscut înfrângerea, relatează Reuters.

Potrivit rezultatelor parțiale NCP ar urma să aibă 48 din cele 200 de locuri în parlament. Partidul naţionalist finlandez a obținut locul doi la alegerile de duminică și ar urma să aibă 46 de locuri, iar social-democraţii Sannei Marin 43 de locuri. S-au numărat peste 98 la sută din voturile exprimate.

„Este o victorie mare”, a spus Petteri Orpo, fost ministru, în vârstă de 53 de ani.

„Vom începe negocierile pentru guvern”, a adăugat el.

Sanna Marin şi-a recunoscut înfrângerea. „Felicitări câştigătorului alegerilor, felicitări Coaliţiei Naţionale, felicitări Partidului finlandez. Democraţia şi-a spus cuvântul”, a afirmat ea.

Liderul partidului care câştigă alegerile obţine în mod normal şi postul de premier, cu condiţia de a reuşi să reunească o majoritate în parlament. Ceea ce înseamnă că mandatul Sannei Marin ca prim-ministru ar putea să se încheie.

„Gândurile mele sunt că acestea sunt numere cu adevărat puternice pe ecran... un mandat puternic pentru politica noastră”, a afirmat liderul NCP, Petteri Orpo, după ce a văzut primele rezultate.

Sanna Marin, în vârstă de 37 de ani, cel mai tânăr premier din lume când a preluat mandatul în 2019, este considerată de fani de pe tot globul drept un model pentru noii lideri progresişti.

Anul trecut, ea s-a confruntat cu critici din partea publicului finalndez pentru petrecerile la care a participat şi pentru cheltuielile publice ale guvernului său.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG