Linkuri accesibilitate

Finlanda se va alătura oficial marți Alianței Nord-Atlantice. Reacția Rusiei


Ziua de marți, când Finlanda va adera oficial la NATO, „va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea nordică și pentru NATO în ansamblu”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Ziua de marți, când Finlanda va adera oficial la NATO, „va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea nordică și pentru NATO în ansamblu”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Finlanda va deveni oficial marți membru al alianței militare NATO, a anunțat biroul președintelui finlandez. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că Finlanda se va alătura alianței mâine. El a făcut anunțul într-o conferință de presă, după cel făcut de Finlanda.

Reacția Rusiei nu s-a lăsat așteptată. Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandr Grușko, a declarat luni că Rusia își va întări capacitatea militară în regiunile sale de vest și nord-vest ca răspuns la intrarea Finlandei în NATO.

„O parte din măsuri au fost deja anunțate. Ne vom consolida potențialul militar în direcția vest și nord-vest. În cazul în care forțele și echipamentele altor țări ale NATO vor fi staționate în Finlanda, vom lua măsuri suplimentare pentru a asigura în mod fiabil securitatea militară a Rusiei”, a declarat adjunctul lui Serghei Lavrov, citat de Reuters.

Ziua de marți, când Finlanda va adera oficial la NATO, „va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea nordică și pentru NATO în ansamblu”, a spus Stoltenberg.

Referitor la Suedia, care a solicitat și ea să adere la blocul nord-atlantic în același timp cu Finlanda în luna mai, dar a cărei candidatură de aderare este încă blocată de Turcia, Stoltenberg a spus că arborarea drapelului Finlandei „este bună și pentru Suedia”.

El spune că va continua să lucreze și la finalizarea procesului de aderare al Suediei.

„Toţi cei 30 de aliaţi din NATO au ratificat protocolul de aderare. Aştept cu nerăbdare arborarea drapelului Finlandei la sediul NATO în zilele următoare'', a scris Stoltenberg pe Twitter la finele săptămânii trecute.

La Bruxelles va avea loc în 4 şi 5 aprilie o reuniune a miniştrilor de externe din NATO.

Jens Stoltenberg a spus, într-un interviu pentru Politico, că obiectivul lui e ca și Suedia să adere la Alianţa Nord-Atlantică până în iulie, la Summitul de la Vilnius din 11-12 iulie.

Stoltenberg a salutat ratificarea de către parlamentul turc a aderării Finlandei la NATO şi a susţinut că Suedia s-ar putea alătura în curând Alianţei Nord-Atlantice.

Finlanda şi Suedia au solicitat anul trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria.

Joi seară, parlamentul turc a ratificat în unanimitate aderarea Finlandei la NATO.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a blocat, din mai 2022, intrarea în NATO a Finlandei şi a vecinei acesteia Suedia.

Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în faţa „teroriştilor'' kurzi refugiaţi în această ţară, cerând să facă extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt.

Incendierea unui exemplar din Coran de către un extremist în capitala suedeză, în luna ianuarie, a condus la suspendarea convorbirilor între Ankara, Helsinki şi Stockholm.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG