Linkuri accesibilitate

Finlanda redeschide frontierele, dar nu și pentru cetățenii români


Aeronavă Tarom

Finlanda a anunțat că va redeschide frontierele pentru cetățenii din 17 state europene, dar România nu se numără pe această listă, cum nu este nici vecina Suedia sau Franța, Marea Britanie, Portugalia și Spania.

Măsura va intra în vigoarea de luni, 13 iulie, și se va aplica pentru statele din unde rata de infectare în cursul ultimelor 14 zile a fost mai mică de 8 la 100.000 de locuitori, conform agenției dpa.

Mai exact, noua redeschidere se aplică pentru Olanda, Belgia, Italia, Austria, Grecia, Malta, Germania, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Liechtenstein, Elveţia, Cipru, Irlanda, Andorra, San Marino şi Vatican.

De asemenea, de săptămâna viitoare, deplasările profesionale şi alte călătorii considerate esenţiale vor fi autorizate între Finlanda state precum Algeria, Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Tunisia şi China.

La 15 iunie, Finlanda şi-a redeschis deja graniţele pentru călătorii din ţările baltice şi mai multe ţări nordice (Danemarca, Norvegia, Islanda), dar nu şi pentru Suedia, care încă înregistrează o rată de infectare mai mare decât media regională.

Cetățenii care vin din afara statelor considerate sigur vor trebui să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

În termen de două săptămâni, autorităţile finlandeze vor face o nouă evaluare pentru a determina dacă pe listă ar putea fi adăugate alte ţări.

Potrivit MAE, în acest moment românii pot intra în Finlanda doar dacă au permis de rezidență, sunt angajați în baza unui contract de muncă, vizitează o rudă de gradul I sau studiază la o instituție de învățământ în Finlanda.

Tranzitul prin aeroportul Helsinki-Vantaa este permis, dar pasagerii au obligația de a rămâne în zona de tranzit a aeroportului până la începerea procedurilor de îmbarcare în vederea continuării călătoriei.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a arătat, miercuri seară, că accesul cetățenilor români este restricționat pe teritoriul a opt state din Uniunea Europeană în contextul numărului mare de noi infectări din România din ultima perioadă.

Aceste restricții diferă de la interzicerea totală în Malta, la obligativitatea a 14 zile de autoizolare sau necesitatea prezentării unui test negativ pentru COVID 19.

Miercuri, Austria a pus România, alături de Bulgaria și Republica Moldova, pe lista privind alerte de călătorii, iar cetățenii români vor trebui să se izoleze timp de 14 zile sa să prezinte un rezultat negativ pentru a putea intra pe teritoriul austriac.

Numărul mare de noi infectări zilnice cu coronavirus a menținut România pe lista țărilor nesigure și în evaluarea autorităților britanice. Marea Britanie a făcut publică vineri lista celor 59 de țări cu destinație sigură din punct de vedere epidemiologic. După revenirea din aceste țări, cetățenii britanici nu mai sunt obligați să stea în izolare 14 zile. România nu se află, însă, pe această listă.

Creșterea numărului de cazuri noi depistate au așezat România încă de la finalul lunii iunie în zona galbenă a pandemiei de coronavirus, care impune condiții și restricții pentru românii care și-au propus să plece în vacanță peste hotare de la 1 iulie. România se numără acum, alături de Suedia,Bulgaria, Portugalia și Polonia, între țările cu un risc epidemiologic mai mare, care determină unele țări europene să solicite completarea de declarații sau izolarea pe o anumită perioadă la intrarea pe teritoriul lor.

România a depășit miercuri pragul de 30.000 de cazuri de coronavirus, fiind în primele 50 de state ale lumii ca număr de îmbolnăviri.

Miercuri, autoritățile au anunțat alte 555 de noi cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr înregistrat în România de la începutul pandemiei, după prelucrarea a 13.147 teste.

Alte 18 decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, ceea ce ridică bilanțul la 1.817.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG