Linkuri accesibilitate

Analiză | Firea & Pandele au mizat pe Biserică în scandalul „azilelor groazei”, dar în loc de susținere au primit ocară


Gabriela Firea a demisionat după scandalul „azilelor groazei”. Unul dintre cei care au luat atitudine față de ceea ce se întâmpla în așezăminte este Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Biserica a fost cea care i-a apropiat pe actualul primar de Voluntari, Florentin Pandele, de ex-ministrul Gabriela Firea. În plin scandal al „azilelor groazei”, cuplul s-ar fi așteptat să primească sprijin dinspre Biserică, dar n-a fost să fie așa.

„Până atunci eram doar cunoştinţe. Florin era amic cu Răsvan (primul soț al Gabrielei Firea, n.r.) din '98. M-a invitat să vizitez Catedrala din Voluntari şi de acolo a început totul”, povestea Gabriela Firea, în septembrie 2010, ziarului Libertatea, despre cum a început relația cu Florentin Pandele.

Cei doi aveau, ulterior, să întemeieze o solidă alianță familială de conducere a celei mai bogate zone din România: București-Voluntari.

În numele credinței, cuplul Firea-Pandele a alimentat biserica cu sume importante de bani, a zidit catedrale și organizat pelerinaje pentru mii de oameni, s-a înconjurat de figuri proeminente, dar controversate ale Bisericii Ortodoxe.

La ceas de ananghie, au încercat să apeleze la Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), PF Daniel, să le ia apărarea în fața purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu care, fără să numească pe cineva excplicit, a denunțat monstruoasa banalizare a răului și dezumanizarea în cazul „azilelor groazei”.

Bani și influență

Catedrala din Voluntari, cel mai mare omagiu adus de Florentin Pandele Bisericii, a fost construită în aproape 20 de ani.

A înghițit sume mari de bani și a concurat, fără să o facă explicit, cu catedrala patriarhală de pe Dealul Mitropoliei din București. S-a vrut cel mai înalt edificiu bisericesc din București-Ilfov, cu o înălțime la cruce de 42 de metri și cu cea totală de 60 de metri, fiind detronat ulterior de Catedrala Mantuirii Neamului.

Biserica din Voluntari are 3.400 de metri pătrați și un volum de 40 de mii de metri cubi. Clopotele au fost turnate la fabrica Grassmayr, din Austria, și au o greutate de aproximativ cinci tone.

Catedrala construită de Florentin Pandele în Voluntari.
Catedrala construită de Florentin Pandele în Voluntari.

Până în 2010, „mâncase” 60 de milioane de lei de la bugetul public. De atunci, alte câteva zeci. Cei mai mulți bani au venit de la bugetul păstorit de Florentin Pandele, cel al Primăriei Voluntari, unde Pandele este edil din 2000.

Și Catedrala Mântuirii Neamului a primit bani cu nemiluita de la cuplul Firea Pandele. Între 2016 și 2020, Gabriela Firea, în calitate de primar general al Capitalei, a alocat 71 de milioane de lei pentru ridicarea edificiului.

„În clipa în care instrumentalizăm credința, icoanele, biserica, religia în scopuri din astea, până la urmă, lumești, electorale, atunci nu putem vorbi despre o reală trăire a ortodoxiei”, e depărere jurnalistul-teolog Paul Palencsar.

Scandalul

Disensiunile dintre Biserică și cuplul Firea-Pandele au apărut după ce purtătorul de cuvânt al Bisericii, preotul Vasile Bănescu, a condamnat în mai multe postări ceea ce se petrecea în azilele groazei.

„Sa spui că nu știi ce se petrece într-un stabiliment public destinat unor persoane călcate în picioare de suferințe inimaginabile, deși ești cățărat suficient de sus încât să poți vedea nu doar în curtea proprie, ci până departe, a te lepăda de orice răspundere după care adaugi un grăbit «Doamne ajută», e proba supremă de abjecție și cinism”, se arată în postare a acestuia.

Paul Palencsar spune că atitudine purtătorului de cuvânt a lui Vasile Bănescu este una cât se poate de firească și așteptată.

„Biserica Ortodoxă Română nu este ca celelalte instituții, armată, școală, biserica are, în primul rând, o dimensiune morală”
Paul Palencsar, jurnalist-teolog

„Dl. Vasile Bănescu, fără să pronunțe nume, a ieșit și a denunțat această rețea de infracțiuni, infracționalitate organizată care făcea bani efectiv de pe urma acestor bătrâni săraci și amărâți și abandonați. Și sincer să vă spun, abia acum înțeleg și eu mai clar de ce demisia lui Vasile Bănescu a fost și este cerută atât de agresiv de mai bine de un an încoace.”

Deranjat de ieșirile lui Bănescu, primarul de Voluntari, soțul Gabrielei Firea a cerut patriarhului Daniel să ia atitudine față de cele postate de Vasile Bănescu și să recunoască dacă asta este poziția Bisericii.

„Am citit postarea purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, credeți-mă am crezut că este postarea unui membru USR. Îmi aduc aminte când Gabriela Firea era primarul general al Capitalei și în litera și spiritul legii erau aprobate fonduri pentru bisericilor, fonduri pentru construirea catedralei Mântuirii Neamului, se lansase că nouă ne plac spațiile mici. Haștagiștii nu știau ce să îi facă Gabrielei, iar USR-ul își rupeau hainele de pe ei în consiliul general și pe la televizoare spunând că nu trebuie dați bani la biserică”, a declarat la România TV, Florentin Pandele.

Sociologul Barbu Mateescu spune că cei doi soți au fost profund surprinși de reacția lui Vasile Băneacu, bazându-se pe conexiunile financiare și de perspectivă între clanul Firea-Pandele și Biserica Ortodoxă.

„Dar, în practică, există și două tabere în Biserica Ortodoxă și probabil că Patriarhul nu e chiar în tabăra cu care Gabriela Firea și soțul său au avut relații bune de-a lungul timpului. Firea și Pendele s-au pomenit în situația foarte ciudată în care au trebuit să atace simultan Biserica Ordoxă Română și într-un mod foarte amuzant USR. Te și întrebi dacă ataci și Biserica Ordoxă Română și USR în același timp, de partea cui mai ești. Asta i-a dezechilibrat un pic”, explică Mateescu

Reacția lui Vasile Bănescu s-a bazat, spune Barbu Mateescu, pe o estimare foarte rapidă a faptului că românii vârstnici sunt foarte importanți pentru Biserica Ortodoxă Română și sunt cei cărora le-a fost cel mai ușor din toată societatea să empatizeze cu vârstnici din acele azile.

„Tema era foarte, foarte puternică din punct de vedere emoțional și ce a făcut purtătorul de cuvânt, dl. Bănescu, a fost să semnaleze vârstnicilor din întreaga Românie: „Da, și noi suntem oripilați, ca și voi”.

Paul Palencsar spune că, „frumos și creștinește”, ar fi fost ca doamna Firea „să afișeze o reală și sinceră durere și părere de rău față de suferințele acestor peroane vulnerabile, amărâte, bătrâni aceștia care au căzut victimele unui sistem corupt și mafiotizat”, dar „domnia sa nu a făcut altceva decât să reamintească faptul că a dat bani la Catedrala Neamului, parcă i-a dat de la dumneaei de acasă”

„Dl. Pandele, la fel, a ținut să reamintească câte autocare a dus și duce domnia sa în fiecare an la Sfânta Parascheva.”

Au fost și prelați care le-au luat apărarea celor doi. Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a declarat că Florentin Pandele și Gabriela Firea nu au de ce să fie implicați în scandal. Atitudinea are mai degrabă de a face cu lupta de putere din BOR, decât cu o afinitate față de cei doi.

„Este exact ca într-o campanie electorală și cumva este o campanie electorală secretă sau ascunsă în BOR. Orice face patriarhul sau purtătorul său de cuvânt, Teodosie trebuie să fie împotrivă. Dacă Patriarhul spune că, nu știu, capitala Braziliei, e Brasilia, o să vină Teodosie să spună «da, dar Rio de Janeiro este cel mai mare oraș». Deci, aici este destul de simplu. Cumva, e cam ca la relația dintre partide. Dacă Puterea zice ceva, e foarte greu pentru Opoziție să spună «da, suntem de acord, o idee super»”, adaugă Mateescu.

Care va fi viitorul politic al Gabrielei Firea

Gabriela Firea a demisionat nu doar din funcția de ministru, ci și din cele din partid, rămânând doar cu cea de senator.

„Nu e foarte clar dacă dna. Firea va mai avea o carieră politică de înaltă talie, adică cu susținerea PSD și cu brand-ul PSD, nu numai susținând-o pe ea, dar și ea susținând brand-ul”, spune Mateescu.

Gabriela Firea a fost unul dintre vectorii de imagine importanți ai PSD în ultimii opt ani.
Gabriela Firea a fost unul dintre vectorii de imagine importanți ai PSD în ultimii opt ani.

Sociologul spune că este complicat politic să înlăture asocierea cu acest scandal, „sloganurile de campanie se scriu singure în 2024 sau 2028”. El spune că în general, în România, nu au existat reveniri majore ale politicienilor implicați în anumite scandaluri.

„Singurul caz la care mă pot gândi că și-a revenit după genul ăsta dezastru de imagine este Mircea Geoană, care după 2009 și și tot ce s-a întâmplat atunci a luat o pauză foarte consistentă de foarte, foarte mulți ani și acuma încearcă să revină. Nu cred că dna. Gabriela Firea are răbdare să stea zece ani”, a concluzionat Mateescu.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG