Linkuri accesibilitate

Firea sparge în două o companie înființată ilegal și amenință cu falimentul RADET


Gabriela Firea vrea să preia activitatea falimentarei RADET, pe două companii desprinse dintr-una ilegală.
Gabriela Firea vrea să preia activitatea falimentarei RADET, pe două companii desprinse dintr-una ilegală.

Consiliul General al Capitalei a aprobat astăzi spargerea în două companii a societății municipale Energetica, care ar urma să preia activitatea RADET, aflat în pragul falimentului. Singurii care s-au opus au fost consilierii USR, care au arătat că se încearcă astfel acoperirea unei ilegalități.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a propus spargerea companiei municipale Energetica, una dintre cele 22 înființate ilegal în 2017, conform unei sentințe a Curții de Apel București, în două alte companii: Termoenergetica și Energetica Servicii București. Consiliul General al Capitalei a aprobat marți propunerea, prin votul PSD, ALDE, PNL și PMP, singurii care s-au opus fiind consilierii USR. Proiectul a trecut cu 37 de voturi pentru, fiind asigurată astfel majoritatea de două treimi din consilierii municipali.

Din Consiliul de Administrație al uneia dintre companii va face parte și Speranța Cliseru, consiliera personală a Gabrielei Firea și fost prefect al Capitalei.

Primarul Firea a pus o presiune suplimentară asupra votului de marți, arătând că ar fi iminent falimentul RADET, a cărei activitate de furnizare a căldurii și apei calde în București urmează să fie preluată de cele două noi companii. „Mergând pe coerenţa şi logica şedinţelor de instanţă anterioare, este mai mult decât posibil ca judecătorul sindic să facă ceea ce deja a anunţat la anterioara şedinţă, şi anume să declare falimentul regiei de termoficare”, a spus Firea înaintea ședinței de Consiliu.

„Cetăţenii au nevoie de apă caldă şi căldură, ţevile nu s-au stricat în ultimii doi ani şi jumătate, aşa le-am preluat cu toţii, conductele sunt foarte vechi, de peste 50 de ani, au avut o durată de viaţă de 25 de ani. Soluţia discutată şi cu liderii grupurilor politice din CGMB, cu experţi din domeniul energiei, cu administratori, cu liderii de sindicat este înfiinţarea a două companii municipale: Termoenergetica şi Energetica Service. Prima va avea ca obiect de activitate producţia, distribuţia şi transportul energiei termice, iar a doua tot ce înseamnă proiectare şi reparaţii. (...) Urgenţa noastră este legată de ziua de mâine, ziua în care poate fi declanşat falimentul RADET, ziua care poate fi un debut al haosului în sistemul de termoficare din Bucureşti”, a spus Firea, conform Agerpres.

RADET are datorii istorice de 3,7 miliarde de lei către compania de stat ELCEN (Electrocentrale București, aflată în proprietatea Ministerului Energiei), ambele aflându-se în insolvență. Blocajul financiar durează de mulți ani. Gabriela Firea a cerut inițial contopirea celor două companii, apoi răscumpărarea acțiunilor ELCEN la RADET. Soluția la care s-a ajuns a fost, în 2017, înființarea unei noi companii, Energetica, care să preia activitățile RADET și ELCEN și să pornească de la zero. Compania a fost însă declarată ilegală, fiind înființată, la fel ca și restul companiilor municipale, cu votul a doar jumătate plus unul dintre consilierii municipali, în loc de votul a două treimi, conform instanței Curții de Apel București.

Marți, consilierii USR s-au opus spargerii Energetica în alte două companii, motivând tocmai faptul că un articol din anexele hotărârii se ascunde perpetuarea ilegalității constatate de instanță, cu privire la înființarea Energetica.

„Hotărârea încearcă să legalizeze înființarea Energetica, deși nu este posibil. Din punct de vedere legal, e imposibil să acoperi o ilegalitate cu o legalitate. Doamna primar încearcă să ne păcălească”, a spus în ședința de marți consiliera municipală USR Ana Ciceală.

„Lasă-ne cu astea!”, a țipat la Ciceală viceprimarul PSD Aurelian Bădulescu.

„Suntem de acord să înființăm o societate de la zero, Termoenergetica, dar în acest proiect a fost inlcus și articolul 23. În anexa indicată, este trecută și hotărârea pe care Curtea de Apel a declarat-o ilegală. Ne întâlnim săptămâna viitoare și formulăm așa cum este legal. Mi se pare nedrept și incorect să se spună că din cauza USR, peste 1 milion de bucureșteni nu vor avea căldură și apă caldă. De doi ani și jumătate nu s-a făcut nimic pentru RADET, iar acum pe ultima sută de metri se aruncă vina pe cei care încearcă să facă lucrurile legal”, a spus și consiliera municipală USR Roxana Wring.

Într-adevăr, la articolul 23 al proiectului de hotărâre privind spargerea Energetica în două, se arată că „Compania Municipală Energetica București SA continuă activitatea conform tuturor HCGMB (conform anexei) adoptate până în prezent pentru funcționarea și organizarea sa, până la data dizolvării”. În anexă, apare și actul de înființare al Energetica, declarat ilegal de instanță.

PSD, PNL, ALDE și PMP, front comun pentru „noul RADET”

Decizia Gabrielei Firea a fost însă susținută atât de liderii de sindicat, cât și de restul partidelor de opoziție. Argumentul dominant a fost că, dacă RADET intră în faliment, peste 1,2 milioane de bucureșteni vor rămâne imediat fără apă caldă și căldură, precum și că peste 3.000 de angajați ai RADET rămân fără locuri de muncă.

„Există 1,2 milioane de cetățeni în acest oraș care sunt beneficiari ai acestui subiect. Nu trebuie să plătească pentru greșelile făcute de administrația PSD. Nu va sta doar Firea în frig, vor sta 1,2 milioane de oameni. (...) PNL se gândește la bucureșteni, nu salvează PSD. Trebuie să ne asigurăm că există în continuare termoficare în București”, a spus liderul consilierilor municipali ai PNL.

Inițiativa a fost susținută chiar și de Bogdan Hossu, liderul sindicatului Cartel Alfa, din care face parte și sindicatul RADET: „Suntem într-o situație de criză și nu se poate opri furnizarea de apă caldă”.

Înainte să îi fie tăiat microfonul, consilierul municipal PNL Cătălin Deaconescu s-a opus și el soluției lui Firea: „Ați înființat o companie energetică nelegal. Ați dus RADET-ul în insolvență și, iată, în faliment. Și datorită numirii unor oameni nepricepuți la conducerea RADET. (...) E doar o chestiune de timp până când o instanță va spune că și această companie e nelegală și această companie va acumula pierderi și datorii”.

ALDE și PMP au susținut proiectul Gabrielei Firea. „Circul continuă și nu plătim noi, decontează alții, totul se va răsfrânge asupra bucureștenilor”, a acuzat consilierul ALDE Claudiu Catană opoziția USR la proiect.

Nervoasă, o lideră de sindicat RADET a luat cuvântul și a acuzat că „este penibil” ce se întâmplă: „Toate partidele au fost la conducerea RADET. Toți aveți rude angajate acolo. Pentru ce vă atacați, pentru un sistem în care de 30 de ani nu s-a făcut nimic? Sistemul a ajuns ciur. Sunt oameni care plătesc cu viața în RADET, sunt 5 oameni morți în RADET. Inclusiv domnii de la USR au venit în RADET, le-am arătat cu ce lucrează salariații, pe ce banii lucrează. Ce să le spunem acum, că nu sunteți de acord cu o societate nouă, care să absoarbă fonduri?”.

Mai multe cartiere din București au rămas fără căldură sau apă caldă timp de mai multe zile, în această iarnă, din cauza defecțiunilor de la RADET, care a întârziat să le remedieze.

XS
SM
MD
LG