Linkuri accesibilitate

Firea vrea să se verifice procesele verbale. Există „semne” că nu sunt „cu realitatea”


România - Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, învinsă la alegerile de duminică de Nicușor Dan

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea, care a candidat din partea PSD pentru încă un mandat dar a fost învinsă la alegerile de duminică de candidatul independent Nicușor Dan, ar vrea să conteste rezultatul alegerilor, deși termenul de contestare a lor a expirat de ieri. De fapt, ceea ce vrea Gabriela Firea nu este contestarea rezultatului în sine, care ar presupune renumărarea voturilor și pentru care, oricum, a expirat termenul, ci reverificarea proceselor verbale și a cifrelor, după tiparul cererii făcute de Clotilde Armand la sectorul 1.

„Sunt indicii că lucrurile nu au fost corecte în toate secțiile de votare. În multe secții s-au defectat tabletele STS și mult timp nu au funcționat. La 21.00, printr-un blocaj, nu se mai puteau scana buletine, dar se putea filma ce se întâmplă în secția de votare. Aceste imagini pot fi analizate și se poate vedea ce s-a întâmplat în secțiile de votare. Supraveghetorii noștri au fost marginalizați, îndepărtați de la masă”, a declarat Gabriela Firea marți seară la RTV.

Ea spune că, de fapt, nu a fost „chiar înfrângere”, că ar fi fost înfrângere dacă Nicușor Dan ar fi obținut un scor dublu.

„Am avut coloană vertebrală să nu contest rezulatul. Nu am vrut să cer renumărarea voturilor ca să nu par în faţa dumneavoastră ca un om care nu acceptă înfrângerea. Nu vreau să par omul care nu acceptă o situaţie. Nu văd nimic rău în renumărarea voturilor. Mă miră faptul că nu se doreşte renumărarea voturilor la sectorul 1. Dacă totul e curat de ce nu se acceptă?” - s-a întrebat ea retoric.

Firea spune că „există semne că rezultatul votului nu este tocmai cu realitatea” și susține că în ziua votului, în jurul prânzului, ar fi fost cu câteva procente deasupra lui Nicușor Dan.

„Am decis de comun acord că astăzi şi în întreaga perioadă să se verifice procesele verbale şi cifrele. Dincolo de mine, de a spune clar că ne-am decis că vom contesta acest lucru, există semne că rezultatul nu este tocmai cu realitatea şi poate se leagă cu se s-a întâmplat în ziua alegerilor, când la prânz aveam mai multe procente peste Nicuşor Dan", a declarat Gabriela Firea.

Marți seară, Biroul Electoral Central a făcut publice datele după numărarea a 97,92% din voturi.

Nicuşor Dan, candidat independent susţinut de PNL şi USR PLUS, a obţinut 42,79% dintre voturi pentru funcţia de primar general al Capitalei, iar Gabriela Firea (PSD) – 37,98%.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG