Linkuri accesibilitate

FITS 2022 | Cel mai mare festival de teatru din Europa Centrală și de Est începe la Sibiu


Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Europa Liberă România este partenerul media al FITS 2022.
Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Europa Liberă România este partenerul media al FITS 2022.

A 29-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) va avea loc în acest an între 24 iunie și 3 iulie. Vor fi aproape 770 de evenimente, cu 3.300 de invitați din 75 de țări, în 70 de spații de joc.

Tema din acest an a festivalului este „Frumusețe”, iar Europa Liberă România este partenerul media oficial, urmând să vă aducă interviuri, reportaje și imagini în exclusivitate de la cel mai mare festival de teatru din Europa Centrală și de Est.

„În numele frumuseții ne întâlnim în acest an cu unele dintre cele mai mari companii de artele spectacolului care există pe glob. FITS readuce libertatea, miracolul și creația într-un oraș care a dovedit cu prisosință că este casa artelor spectacolului și a teatrului în lume”, a spus Constantin Chiriac, președinte FITS și directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca”, într-o conferință de presă organizată joi.

Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, într-o conferință de presă.
Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, într-o conferință de presă.

De la anunțul punerii în vânzare a biletelor, deja multe spectacole au asigurate sălile aproape pline. Primul la care s-au vândut toate biletele FITS 2022 este „Faust”, producție a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu.

Chiar dacă premiera a avut loc acum 15 ani, „Faust”, de J. W. Goethe, în regia lui Silviu Purcărete, continuă să atragă iubitorii teatrului din întreaga lume.

Președintele FITS a anunțat că deja 12.000 de bilete, dintr-un total de 20.000, s-au vândut, fiind primul an în care se înregistrează un asemenea interes înainte de începerea festivalului.

O altă premieră este că tradiționalul foc de artificii care marca festivitatea de închidere va fi înlocuit cu un spectacol de lasere și drone, din grija pentru mediu și animale, dar și printr-o ancorare a artei la tehnologie.

Aleea Celebrităților, completată cu noi nume celebre

Aleea Celebrităților, proiect special prin care numele și memoria unora dintre cei mai importanți creatori ai lumii se alătură permanent orașului Sibiu, se va complete în acest an cu Sasha Waltz, Krzysztof Warlikowski, Götz Teutsch, Éric-Emmanuel Schmitt, Claus Peymann și Ion Caramitru.

„Este un semn de mare prețuire pentru comunitate că acești artiști excepționali, respectați la nivel mondial, uriași creatori, au o amprentă concretă, palpabilă, în orașul nostru. Festivalul are loc doar zece zile în fiecare an, însă ecourile acestui miracol continuă în amintiri de neuitat și pe Aleea Celebrităților, unde milioane de pași sunt însoțiți de nesfârșita frumusețe pe care acești oameni au adus-o în lume”, explică Constantin Chiriac, președintele FITS.

Biletele FITS 2022 sunt disponibile online

Programul și biletele pentru toate cele câteva sute de evenimente programate, în 80 de spații de joc, se găsesc pe site-ul www.sibfest.ro, la prețuri cuprinse între 30 și 150 de lei.

Vor fi 382 de reprezentații, dintre care 145 în spații închise, 198 afară și 39 online.

La acestea se adaugă 386 de evenimente speciale, 22 de conferințe, 19 lansări de carte, șapte spectacole lectură, 129 de evenimente expoziționale, 175 de evenimente în cadrul platformei de arte vizuale și 18 la Bursa de Spectacole.

XS
SM
MD
LG