UPDATE După ce a fost acuzat de Andrei Ursu că minte, Tăriceanu i-a trimis acestuia, vineri, o scrisoare în care recunoaște că nu s-au cunoscut și spune că a făcut "o regretabilă confuzie". Liderul ALDE scrie în răspunsul către Andrei Ursu că eroarea pe care a făcut-o "nu merită reproșuri atât de tăioase”.
"Știam de tragedia lui Gheorghe Ursu. Întâmplarea face, de exemplu, ca băiatul disidentului Gheorghe Ursu, care a murit în închisoare, știti bine toată istoria, mi-a fost chiar student și, la vremea respectivă, subiectul acesta a venit să ni-l împărtășească mie și încă unui coleg de al meu, cu mare frică pentru că, era... se temea că acest lucru ar putea să aibă consecințe asupra lui, urma să-și pregătească examenul de diplomă...", a spus Călin Popescu Tăriceanu joi seara la Digi 24. ( Vezi AICI, minutul 7.35)
Fiul lui Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, susține însă, într-un drept la replică trimis redacției, că aceste afirmații sunt în întregime false. Mai exact, că Tăriceanu minte. Andrei Ursu spune că nu i-a fost student lui Tăriceanu, el urmând Facultatea de Automatizări și Calculatoare, la Institulul Politehnic București și că, la momentul uciderii tatălui său de către Securitate în închisoare, nu mai erau student de doi ani . Potrivit CV-ului, Tăriceanu a fost între 1980 și 1991 asistent universitar la Facultatea de Hidrotehnică, Universitatea Tehnică de Construcţii, Bucureşti.
”Am terminat facultatea în anul 1983, deci nu avea cum să-mi fie "teamă că acest lucru ar putea să aibă consecințe" pentru că ar fi "urmat să-mi pregătesc examenul de diplomă”. Deci nu cred că mai e nevoie să menționez că aceste afirmații ale politicianului Călin Popescu Tăriceanu sunt, în întregime, false.
Mai mult, faptul că domnia sa pretinde că eu aș fi venit la el să-i "împărtășesc" subiectul uciderii în închisoare a tatălui meu, disidentul Gheorghe Ursu, găsesc că este o manevră politicianistă dezgustătoare. Nu mi se pare efectul unei memorii defecte.
Orice om care a trăit în perioada dictaturii ceaușiste și a terorii Securității știe că a discuta cu cineva despre acest subiect însemna cu necesitate că acea persoană să-mi fie foarte apropiată.
Mai mult, sa fi avut incredere totala în el, că nu mă va turna Securității. De altfel, despre uciderea lui Gheorghe Ursu în închisoare s-a vorbit la Europa Libera chiar în seara când am aflat vestea. Nu e plauzibil deci că pe domnul Tăriceanu îl înșeală memoria. Aceste lucruri nu se uita, și cu atât mai puțin pot fi construite "din greșeală" , printr-o festa a unor amintiri în derivă. Este evident că domnul Tariceanu a compus această dezinformare cu scopul vădit de a induce în eroare opinia publică. El dorește să se asocieze în acest mod abject cu cauza și memoria unui disident”, scrie Andrei Ursu.
Fiul disidentului se arată oripilat și de faptul că minciuna a fost ”enunțată cu o figură fermă și un aplomb - de o mare forță de "convingere" - care mă face să mă gândesc cu înfiorare la modul cum și-a construit cariera acest politician, a cărui credibilitate pare că se bazează pe acest tip de aplomb”.
Tăriceanu a făcut aceste afirmații în contextul acuzelor la adresa procurorului general Augustin Lazăr, încercând să justifice teoria că acesta a fost un ”torționar” care acționa cu ”zel”. Spre comparație, el, Tăriceanu, avea legături disidenții.
Scandalul nu s-a oprit însă aici, Tăriceanu a spus în aceeași emisiune că a cerut în regim de urgență dosarul tatălui său adoptiv, care a fost dovedit cu mulți ani în urmă colaborator al Securității.
Istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, a scris pe Facebook că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut ”peste rând” dosarul tatălui său adoptiv, Amedeo Lăzărescu. ”Normal că îl vreți peste rând, că nu o să stați ca restul foștilor deținuți politici care vin după ce au mers noaptea întreagă cu trenul. Sunteți obișnuit să nu stați la coadă pentru nimic”, scrie Hodor pe Facebook.
”De data asta sunt de acord. Luați-l peste rând. La super-urgență. Și citiți-l in liniște. Veti descoperi ce însemna să distrugi vieți și să fii o unealtă pe bani a Securității”, scrie istoricul într-o postare.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat în mai 2018 în dosarul ”Ferma Băneasa”, în care a fost acuzat de mărturie mincinoasă, dar decizia nu este definitivă, DNA făcând apel. Reamintim că DNA a cerut 3 ani de închisoare, iar Tăriceanu a pledat nevinovat. În motivarea deciziei de achitare s-a argumentat că cineva nu poate să se autoinculpe prin mărturiile pe care le face.