Linkuri accesibilitate

Florin Cîțu: Voi înainta parlamentului lista miniștrilor și voi încerca să obțin o majoritate


Florin Cîțu, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis
Florin Cîțu, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis

Premierul desemnat Florin Cîțu și premierul interimar Ludovic Orban au susținut miercuri seară o declarație comună după ce președintele Iohannis l-a desemnat pe cel dintâi să alcătuiască un nou guvern pe care să-l prezinte în parlament.

Florin Cîțu a anunțat că în cel mai scurt timp va înainta parlamentului lista miniștrilor și programul de guvernare, iar Ludovic Orban a spus că vor începe negocieri în „încercarea de a obține o majoritate”.

Florin Cîțu:

  • Mulțumesc domnului Iohannis, domnului președinte PNL Ludovic Orban.
  • Este o propunere care mă onorează și mă încarcă de responsabilitate.
  • Voi discuta cu partenerii parlamentari pentru a forma o majoritate.
  • În cel mai scurt timp voi înainta parlamentului lista si programul de guvernare.

Ludovic Orban:

  • Salut decizia președintelui de desemnare pentru funcția de premier a colegului meu, Florin Cîțu.
  • Este o decizie extrem de importantă care are ca obiectiv deblocarea situației create de PSD și prelungirile sale instituționale.
  • Eu și colegii mei de partid vom susține această propunere, voi fi alături de premierul desemnat în toți pașii următori pe care-i vom derula: lista guvernului și programul de guvernare. Vineri vom avea o reuniune a conducerii PNL pentru validarea lor.
  • Vom fi implicați în toate discuțiile pe care le vom declanșa pentru încercarea obținerii unei majorități.
  • Florin Cîțu este vicepreședinte economic al PNL, este un liberal autentic, este ministrul Finanțelor, practic mâna dreaptă în guvernul pe care l-am condus.
  • A reușit, fiind principalul merit al domniei sale, să ne facă să ne ținem de cuvânt prin a da bugetul pe 2020 la începutul anului, așa cum e normal.
  • Cîțu va fi susținut de mine, de toți colegii din PNL și reprezintă o garanție că guvernarea PNL va fi pe aceleași coordonate: repararea dezastrului lăsat de PSD.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat miercuri seară pe Florin Cîțu, interimarul de la șefia Finanțelor, premier însărcinat cu crearea unui nou guvern, pe care să-l prezinte în parlament, alături de programul de guvernare.

Din noul Cabinet ar putea să dispară câteva nume controversate de miniștri, începând cu ministrul Sănătății, Victor Costache, acuzat că a dăunat grav imaginii partidului prin gafele de comunicare în scandalul reformei din Sănătate, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, după scandalul desemnării Irinei Rimes ambasador al Zilei Brâncuși, și ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, din aceleași motive de imagine proastă, potrivit Digi 24.

Cine este Florin Cîțu

Florin Cîţu a urmat studiile la Colegiul Grinnell din cadrul Universității de Stat din Iowa, specializându-se în domeniul economic.

Născut în 1972, Florin Cîțu este licențiat în economie la Grinnell College, SUA, 1996, doctorand în macroeconomie și economie internațională la Iowa State University, având și un master în economie la această Universitate.

A lucrat ca economist pentru Banca Națională a Noii Zeelande, în perioada 2001-2003 și pentry Banca Europeană de Investiții, Luxemburg, în perioada 20003-2005.

A fost economist ștef și ulterior Head of Financial Markets la ING Bank, București, în perioada 2006-20011. Florin Cîțu este membru în Comisua pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din 1 februarie 2018 și al Comisiei pentru afaceri europene din 24 septembrie 2018.

A devenit finanţistul liberalilor şi s-a înscris în partid o dată cu intrarea în parlament, în 2016.

S-a remarcat prin conflictul deschis cu fostul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. La ambele sale audieri în parlament, el a primit aviz negativ, fiind ținta deschisă a atacurilor PSD și în special ale lui Teodorovici. Cîţu l-a acuzat pe fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, că, prin numirea sa în board-ul Băncii Internaţionale de Investiţii a Rusiei, banca are statut privilegiat, nu plăteşte impozite şi nu e reglementată de BNR.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG