Linkuri accesibilitate

Pensiile cresc cu 14%. Florin Cîțu: Deficitul bugetar, 8,6% din PIB. Rectificarea bugetară: Sănătate - 5 mld. lei, Muncă - 9,5 mld. lei


Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu

UPDATE - „Se propune ca începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. Totodată, se propune majorarea începând cu aceeași dată a indemnizației minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei", potrivit ordonanței de urgență cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare.

Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a propus ca la rectificarea bugetară Ministerul Sănătății să primească cinci miliarde de lei iar cel al Muncii 9,5 miliarde de lei și a anunțat că cel al Transporturilor va primi o „sumă record”.

„Această rectificare are în calcul contextul economic global al recesiunii. Vă dau câteva elemente principale despre rectificare. Aşa cum am spus, am de fiecare dată am alocat mai multe resurse şi am cheltuit bani pentru investiţii. Suma de 7 miliarde de lei e cea mai mare sumă cheltuită. Noi am suplimentat resursele la Ministerul Transporturilor şi bugetul este unul record. La Sănătate, un domeniu prioritar în acest an, am alocat mai multe resurse. Sumele au crescut cu aproximativ 45%, faţă de bugetul iniţial. Aici vorbim de echipamente medicale, sporuri pentru cei care sunt în prima linie în lupta cu pandemia. Bineînţeles nu am lăsat stocurile pe zero”, a spus Cîţu, care a ținut să precizeze că vrea să prezinte toate datele „transparent și onest”.

El a avertizat că deficitul bugetar va crește cu cinci puncte procentuale, urmând să ajungă la 8,6%, de la 6,7% la cât era prognozat, dar a spus că media europeană este o creștere de 7,7 puncte și a atribuit trei puncte din această creștere autohtonă crizei create de pandemia de coronavirus.

„Acum să ne uităm de unde vine această creştere. Avem o scădere a veniturilor în buget faţă de estimat de aproape 31 miliarde lei, asta înseamnă 3 puncte procentuale. Deci, din cele 5 puncte procentuale care se adaugă faţă de estimarea iniţială 3 puncte vin din faptul că economia trece prin perioadă de criză. Cheltuielile suplimentare sunt în jur de 2 puncte procentuale. Fără această criză am fi rămas la o estimare de 3,7% din PIB”, a spus el.

El a amintit contextul în care liberalii au preluat puterea și a spus că „România a pornit cu un handicap”, după ce anul trecut, după guvernarea PSD, deficitul a fost de peste 4%.

„România a pornit cu un handicap, venind cu un spaţiul fiscal limitat, după ce deficitul a fost de peste 4 %, dar acesta este dezmăţul făcut de PSD în ultimii ani.”

Cîțu a spus că pensiile vor crește, în plină criză, „cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii” și l-a provocat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, să spună dacă mai știe vreo țară care, în plină criză, a a făcut acest efort. De asemenea, vor fi suplimentate fondurile și la Educație, Sănătate și Transporturi, domenii vitregite de PSD.

„Educaţia are resurse şi aş vrea aici să fac o remarcă – Transporturile Sănătatea și Educația sunt domenii de unde PSD a tăiat în fiecare an la rectificarea bugetară. Nu facem acest lucru, din contră suplimentăm resursele pentru aceste sectoare importante. Ministerul Muncii, la care se uită toată lumea astăzi, are cel mai mare buget de fapt, chiar de la începutul anului a început cu cel mai mare buget. Sumele alocate în plus ajung la aproape 10 miliarde lei în plus. În ciuda a tot ceea ce a făcut PSD şi a încercat să facă în această perioadă am reuşit să găsim resursele pentru a plăti la timp şi ajutoare sociale şi salarii şi pensii. Astăzi vă spunem că da, în România vom creşte pensiile. Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creştere pe care am putut-o vedea vreodată. PSD nu a mărit niciodată pensiile cu această sumă”, a afirmat Cîțu.

De asemenea, Sănătatea va avea o creștere de 45%.

„La Sănătate, un domeniu prioritar în acest an, am alocat mai multe resurse. Sumele au crescut cu aproximativ 45%, faţă de bugetul iniţial. Aici vorbim de echipamente medicale, sporuri pentru cei care sunt în prima linie în lupta cu pandemia. Bineînţeles nu am lăsat stocurile pe zero”, a mai spus ministrul Finanțelor.

„Acestea sunt elementele principale ale rectificării bugetare. Aţi văzut deficitul, creşterea economică, influenţa asupra deficitului unde vine. Toate aceste cifre vor fi făcute publice şi le veţi putea analiza. Rectificarea, bineînţeles, este o propunere. Ea va merge mâine (vineri- n.r.) în şedinţa de Guvern şi va fi aprobată. La Ministerul Sănătăţii, faţă de bugetul iniţial sunt în plus 5 miliarde lei, la Ministerul Muncii – 9,5 miliarde lei, ş.a.m.d.. Sunt cifrele pe care le veţi vedea. Le putem analiza. Ceea ce este mai important e că am reuşit în această perioadă să alocăm resurse limitate de care dispune Românie către sectoare cu valoare adăugat mare, pentru a ne asigura că economia îşi va revenit cât mai rapid, după acea perioadă în care a fost închisă, după ce în trimestrul doi în toată Europa a fost închisă”, a mai spus Cîţu.

El a spus că, în final, vrea să facă nişte ”consideraţii de ordin personal” destinate copilului său de suflet, IMM Invest și a spus că România va fi „una dintre puținele țări din Uniunea Europeană care va evita recesiunea economică”.

„Ţin minte că la începutul perioadei de criză am spus foarte clar că România, în primul trimestru, nu va fi afectată de această criză de sănătate. Şi am avut dreptate, România a avut a doua cea mai mare creştere economică din primul trimestru. Al doilea lucru e IMM Invest, un program hulit de cei de la PSD, dar azi e cel mai de succes program din istorie care susţine IMM-urile din România. Ce le veţi spune companiilor care au luat resurse de capital care au luat 13 miliarde lei? Nu ne oprim aici. Vom creşte plafonul cu 5 miliarde. Tot în ianuarie spuneam că şi inflaţia şi dobânzile vor scădea. Aşa s-a întâmplat. Am spus că economia României e lovită de aceeaşi magnitutine, dar vom face tot posibilul să diminuăm efectele. România va fi printre puţinele ţări din UE care va evita recesiunea tehnică. Am zis că vom creşte pensiile. Le-am crescut cu cea mai mare sumă pe care am avut-o la punctul de pensie, din istorie. Ştiţi că dl Ciolacu, PSD, spuneau că nu vom creşte pensiile şi alocaţiile. Le-am crescut. Ar trebuie să veniţi să vă cereţi scuze românilor”, a spus în final Florin Cîţu.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG