Linkuri accesibilitate

Florin Cîțu: Deficitul pentru 2020 va crește semnificativ


Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat, luni, că a fost citită în primă lectură prima rectificare bugetară pe acest an, fiind prevăzute creșteri ale cheltuielilor și reduceri de venituri.

„Deficitul pentru 2020 crește semnificativ”, a spus Florin Cîțu.

„Majoritatea fondurilor se vor duce către Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Pentru Ministerul Sănătății sunt mai multe cheltuieli și pentru spitale, dar vreau să menționez că vom suplimenta bugetul pentru plata concediilor medicale cu cel puțin un miliard de lei. În ceea ce privește cheltuielile pe care le-am anunțat deja, cu șomaj tehnic și cu alte forme de ajutor, și acolo am suplimentat fondurile cu cel puțin 7 miliarde de lei ca să ne asigurăm că pe perioada stării de urgență și pe perioada prelungită a stării de urgență fondurile sunt acolo, că oamenii primesc banii la timp și nu există întârzieri”, a spus ministrul Florin Cîțu, după ședința de Guvern.

Ministrul a precizat că efortul bugetar este unul „foarte mare în acest moment”, iar deficitul va crește semnificativ.

„Avem o creștere a cheltuielilor și veți vedea cât înseamnă când vom publica rectificarea bugetară, dar și o scădere a veniturilor pentru că foarte multe companii au fost închise și asta înseamnă că deficitul pentru 2020 crește semnificativ. O creștere a deficitului semnificativ înseamnă și o finanțare mult mai complicată pentru această perioadă”, a mai spus Cîțu.

Acesta a spus că rolul Guvernului în prezent este de a se asigura că oamenii primesc la timp pensiile, salariile, ajutorul de șomaj și este de părere că în acest context trebuie să se uite la o reevaluare a cheltuielilor bugetare pentru tot anul.

„Vom avea o concluzie cât mai curând și vom veni cu această informație”, a afirmat Cîțu.

Ministrul a făcut și un apel către companiile care pot plăti în prezent taxe și impozite.

„Pe partea de venituri, companiile care au astăzi activitate și pot plăti la buget venituri, impozite, contribuții ar trebui să o facă, pentru că noi vom trimite înapoi în economie acești bani foarte rapid, așa cum am făcut în martie când am dublat suma rambursată de TVA la 3 miliarde de lei, vom continua să facem acest lucru: plătim în continuare facturile statului, chiar în aprilie vom face returnarea TVA fără sau cu control ulterior, dar dacă noi facem acest efort, este nevoie ca și din partea cealaltă să vină veniturile, să continuăm să menținem acest circuit în economie al banilor, pentru că trebuie să menținem activitatea atât a companiilor, dar și fluxul acesta. Asta înseamnă pentru noi și un cost de finanțare mai mic”, a mai declarat Florin Cîțu, citat de Mediafax.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG