Linkuri accesibilitate

Tragedia de la „V. Babeș” | Cîțu: Se pare că este un accident. Arafat: Presiunea nu trebuia lăsată să urce mai mult de 5,8 bari.


Premierul Florin Cîțu cataloghează tragedia de la „V. Babeș” ca un „accident”.
Premierul Florin Cîțu cataloghează tragedia de la „V. Babeș” ca un „accident”.

Premierul României, Florin Cîțu, a declarat luni noapte că autoritățile nu știu cu exactitate ce anume a provocat tragedia de la secția mobilă a Spitalului „V. Babeș” însă a punctat că ar putea fi vorba de „un accident”.

Cîțu a organizat conferința de presă aproape de miezul nopții după ce, a spus el, a observat că „reprezentanții statului fug de comunicare”.

„Din ce știm până acum se pare că este un accident, dar a început și o anchetă. Am vorbit cu ministrul de interne la telefon, i-am cerut ca această anchetă să fie cât mai rapidă și transparentă pentru că toți vinovații pentru ceea ce s-a întâmplat trebuie să răspundă. Suntem într-o luptă cu această pandemie de un an de zile. Presiunea pe spitale este foarte mare. Trebuie să ajutăm cu toți și de aceea am vorbit în ultima perioadă despre această campanie de vaccinare”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Florin Cîțu a mai arătat că autoritățile „nu pot garanta” că accidente precum cel de la „V. Babeș” nu se vor mai întâmpla.Ca să reducem presiunea și să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla trebuie să avem o campanie de vaccinare de succes”, a spus Cîțu.

La aceeași conferință de presă a participat și secretarul de stat Raed Arafat, care a oferit mai multe detalii despre ceea ce s-a întamplat la Spitalul „V. Babeș”.

Principalele declarațiile:

  • TIR-ul era conectat la un stocator de oxigen. Acolo există reductoare și la intrarea și la ieșirea din stocator.
  • Presiunea (la ventilatoare) nu trebuia lasată să urce mai mult de 5,8 bari.
  • La un moment dat, presiunea a crescut peste 6 bari. Cum, de ce, ce robinet s-a deschis mai mult? Asta face obiectul anchetei.
  • Ventilatoarele, care sunt fabricate în SUA, când se depășește 6 bari intră în sistem de autoprotecție și se opresc. Asta s-a întâmplat astăzi cu toate ventilatoarele care s-au oprit și au creat situația de urgență din interiorul ATI.
  • Colegii au încercat să preia situația și să îi ventileze pe pacienți. Între timp au fost trimise și ambulanțe care să preia pacienții.
  • Era un reprezentant al firmei care întreține ventilatoarele în curtea spitalului însă nu a dorit să intre în TIR pentru că acolo era COVID și a preferat să dea indicații din exterior.
  • S-a întâmplat ceea ce nimeni nu a dorit să se întâmple: unii pacienți nu au putut fi resuscitați, erau în stare critică.
  • La acest moment este o anchetă care va stabili, după audieri, discuții, ce s-a întamplat acolo.
  • Ventilatoarele au un log electronic care arată ce s-a întâmplat. E clar că în jurul orei 16.25, ora României, s-ar fi crescut presiunea brusc peste 6 bari. Asta explicat urgența care a apărut.
  • Eu am aflat după ora 17. Am ținut legătura cu managera spitalului și ulterior am intrat în legătură și cu domnul ministru al sănătății. Cam asta este situația pe care o știm.
  • Cum s-a întâmplat că a crescut presiunea? Acest lucru urmează să fie, sperăm, elucidat.
  • Acest TIR a funcționat luni de zile în Argeș până a ajuns aici. Sâmbătă și duminică a funcționat fără probleme.
  • Trebuie să aflăm cum s-a produs această creștere: dacă e o greșeală umană sau o eroare tehnică. Mai mult nu pot să spun pentru că există o anchetă

Tragedia de la „V. Babeș”

Trei pacienți au decedat și alți cinci au fost transferați la alte unități sanitare din Capitală după ce instalația de oxigen de la secția mobilă ATI de la Spitalul Spitalul „V. Babeș” s-a defectat luni.

Secția fusese pusă în funcție săptămâna trecută și funcționa la capacitate maximă, fiind internați opt pacienți în stare grav, bolnavi de COVID-19.

Potrivit autorităților, stația s-a defectat din cauza presiunii prea mari cu oxigen. Procurorii urmează să stabilească dacă a fost vorba de o eroare umană sau de o defecțiune tehnică.

Într-o informare de presă, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) susține că un angajat al firmei distribuitoare a ventilatoarelor ar fi refuzat să intre în secție, când a fost constatată eroarea, deși medicii i-au oferit echipament anti-COVID.

Tragedia este investigată de Poliție și Parchet, care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG