Linkuri accesibilitate

Florin Cîțu: Vom avea bugetare multianuală. Fiecare minister va prezenta reforme


Premierul Florin Cîțu a declarat că săptămâna viitoarea va prezenta proiectul de buget în Parlament
Premierul Florin Cîțu a declarat că săptămâna viitoarea va prezenta proiectul de buget în Parlament

România va avea un deficit bugetar în jur de 7% în acest an, a declarat premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de guvern de miercuri. Bugetul pentru 2021 va fi prezentat în Parlament săptămâna viitoare. 

„Sper să ajungem la 7 - 7,1% deficit, în jurul acestei cifre mergem”, a spus Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a explicat de ce conceperea proiectului de buget „pare că merge greu”: România va avea în premieră bugetare multianuală.

În acest moment întoarcem reforme care au fost amânate de 30 de ani. Sau măsuri care au avut un efect devastator pentru finanțele publice în ultimii ani trebuiesc modificate pentru a avea o sustenabilitate în următorii ani”, a spus Florin Cîțu.

Premierul a precizat că prin noul buget România vrea să păstreze încrederea câștigată de la Comisia Europeană și de la agențiile de rating.

„De aceea, este un buget foarte important. Este un buget care în același timp trebuie să susțină relaxarea economiei, care pune bazele unei economii puternice în perioada următoare 2021-2024”, a mai spus Florin Cîțu.

Bugetul pentru acest an va fi preambulul pentru bugetele anilor următori, pentru că guvernanții vor aloca banii pe mai mulți ani.

Analiza pe acest buget este puțin diferită pentru că începem cu acest buget o primă parte a unei bugetări multianuale. De aceea, vom introduce în România, cred că din 2023, bugetarea multianuală, dar vom începe cu acest buget. Și mă uit și la bugetul din 2021, și la bugetul din 2022, și vă spun că aceasta este discuția și cu Comisia Europeană. Vorbim pe cele două bugete pentru că o parte din reformele pe care le implementăm în 2021 vor avea impact în economie în 2022”, a declarat premierul.

Florin Cîțu a mai spus că bugetarea multianuală va avea efecte începând din 2024.

XS
SM
MD
LG