Linkuri accesibilitate

Florin Cîțu neagă că ar exista vreun proiect privind șomajul tehnic la bugetari


Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a negat luni seară că ar exista la guvern vreun proiect privind șomajul tehnic pentru bugetari. Mai mult, Cîțu a spus că nu crede că ar fi momentul potrivit pentru un astfel de proiect.

„Nu există așa ceva în discuție în Ministerul Finanțelor Publice și nu este ceva ce eu aș susține în acest moment. Astăzi este nevoie de fiecare om în administrația publică. În ceea ce mă privește nu am discutat așa ceva, nu există un astfel de proiect. Eu știu discuțiile din spațiul public, cred și mereu am susținut o reformă a aparatului administrativ. Spuneam acest lucru în momentul în care România nu era în lupta cu coronavirus. Am auzit discuția din spațiul public, o știu (...). Nu cred că e momentul astăzi pentru așa ceva”, a spus Florin Cîțu.

El a precizat că reforma va continua prin informatizare și digitalizarea ANAF, pentru că reforma aparatului administrativ se poate face „dar nu atunci când ne luptăm cu corornavirus”.

Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri că intenționează să reglementeze intrarea în șomaj tehnic și a bugetarilor prin reducerea programului de lucru la jumătate pentru 75% din salariul de bază. Proiectul nu a fost adoptat, urmând să fie dezbătut la nivelul guvernului.

De prevederile șomajului tehnic ar urma să fie scutiți personalul medical, polițiștii, jandarmii, profesorii și personalul din ministerul muncii.

„Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe, unităţi primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de poliţişti, nu putem afecta zona militară. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale”, a spus Ludovic Orban la B1Tv.

Acesta a anunțat că măsura se va aplica atât în administrația centrală, cât și locală.

XS
SM
MD
LG