Linkuri accesibilitate

Cîțu anunță adoptarea PNDL 3. USR PLUS îi cere demisia, în caz contrar va depune moțiune de cenzură


Premierul Florin Cîțu se va plânge la liderii europeni de asocierea USR PLUS cu AUR
Premierul Florin Cîțu se va plânge la liderii europeni de asocierea USR PLUS cu AUR

PNDL 3 a fost adoptat în ședința de guvern de vineri, a anunțat premierul Florin Cîțu. 

UPDATE - Reprezentanții USR PLUS spun că au analizat programul Anghel Saligny și au ajuns la concluzia că „în forma actuală, PNDL 3 va fi cel mai mare jaf din banii românilor.”

USR PLUS îi solicită premierului Florin Cîțu, „care nu mai are legitimitatea să continue în această funcție, să își dea demisia.”

Niciun amendament al USR PLUS nu se află în forma adoptată vineri de Guvern, transmite USR PLUS printr-un comunicat remis presei la scurt timp de la anunțul premierului Florin Cîțu privind adoptarea PNDL 3.

USR PLUS spune că, programul adoptat, „Florin Cîțu a ales să calce în picioare justiția și să legitimeze furtul din banii românilor.”

„(...) PNDL 3, la fel ca PNDL 2, prevede aceleași tipuri de investiții, acordate nu în funcție de nevoile punctuale locale ale oamenilor, ci în funcție de interesele firmelor de partid. USR PLUS a propus ca alocarea banilor să fie făcută în funcție de niște indicatori clari. În al doilea rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu stabilește niște criterii clare în aprobarea investițiilor. USR PLUS a propus ca proiectele să fie aprobate în urma unei evaluări independente și profesionalizate”, spune USR PLUS.

În documentul trimis de USR PLUS se mai vorbește despre prețuri umflate și arbitrare, despre interese de partid și despre jaf.

„(...) PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu prevede niciun fel de criteriu în stabilirea costurilor, ceea ce înseamnă prețuri umflate, stabilite la liber arbitru. USR PLUS a propus introducerea de costuri unitare maximale, prin raportare la lucrări similare, iar sumele ce depășesc aceste costuri unitare să fie suportate din bugetul propriu al beneficiarului. În al patrulea rând, PNDL 3 prevede, la fel ca PNDL 2, ca banii pentru proiecte să fie date din pixul unui ministru, adică așa cum a făcut și Dragnea. USR PLUS a propus o evaluare independentă și transparentă a propunerilor de investiții, accesibilă publicului. În forma actuală, PNDL 3 va fi cel mai mare jaf din banii românilor”, este concluzia celor de la USR PLUS.

UPDATE - Liderii USR PLUS Dacian Cioloș și Dan Barna au anunțat că au primit mandat din partea Comitetului Politic al partidului, cu unanimitatea celor 400 de voturi, să-i retragă sprijinul politic premierului Florin Cîțu, la ședința coaliției care urmează să înceapă, și să-i ceară demisia.

De asemenea, aceștia au anunțat că, în cazul în care premierul nu va fi retras din fruntea guvernului, USR PLUS va depune moțiune de cenzură chiar în această seară.

„Comitetul Politic USRPLUS confirmă retragerea susținerii politice pentru premierul Florin Cîțu. În cazul în care partenerii din Coalitia de guvernare nu acceptă schimbarea premierului Florin Cîțu, Comitetul Politic al USRPLUS decide inițierea sau susținerea motiunii de cenzură împotriva cabinetului Florin Câțu și depunerea acesteia în cel mai scurt timp posibil”, se spune în rezoluția adoptată cu puțin înainte de întrunirea ședinței din coaliția de guvernare în care liderii USR PLUS, care-l contestă, și Florin Cîțu se vor afla pentru prima oară față în față de la izbucnirea scandalului din coaliție.

UPDATE - USR PLUS a reacționat pe Facebook imediat după anunțul premierului Florin Cîțu privitor la adoptarea PNDL.

„Adoptarea PNDL 3, un nou abuz marca OUG 13. Florin Cîțu și Lucian Bode le-au făcut românilor exact ceea ce le-au făcut Dragnea si Iordache în 2017: au călcat în picioare justiția și și-au făcut cale liberă să fure. Florin Cîțu, demisia!”.

Știrea inițială

Adoptarea Programului Național de Dezvoltare Locală 3 „Anghel Saligny” a fost singurul punct pe ordinea de zi a guvernului de vineri la care miniștrii USR PLUS nu au participat.

„Acest program se regăsește în programul de guvernare. Cine spune altceva nu face decât să mintă. Este un plan de investiții corelat cu ce vom aproba în câteva săptămâni, PNRR, care va aduce în România investiții de aproape 30 de miliarde de euro. Doar această coaliție poate implementa acest program”, a spus premierul Florin Cîțu despre adoptarea PNDL 3.

În nota de fundamentare se vorbește și de impactul bugetar, un minus de 26 miliarde de lei credite bugetare, în perioada 2022-2025, pe care Guvernul speră să-l compenseze prin creșterea veniturilor din implementarea 'e-facturare', programul de facturare electronică.

Cîțu a evitat să dea un răspuns ferm cu privire la lipsa miniștrilor USR PLUS de la ședința de guvern de vineri și a invocat exemplul din mediul privat, unde lipsa de la serviciu este sancționată pecuniar.

El a spus că îi va informa pe liderii europeni cu privire la asocierea USR PLUS cu AUR pentru moțiunea de cenzură menită să-l demită din fruntea guvernului.

„Voi lua legătura cu liderii europeni în legătură cu ce se întâmplă în România, unde USR PLUS face o alianță toxică cu un partid extremist, care vrea răul românilor, nu respectă libertatea individuală, cu care nu ar trebui să discutăm. Voi informa liderii europeni și partenerii noștri strategici. Cred că e important să știe că colegii lor se aliază cu un partid extremist”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a anunțat că răspunderea privind implementarea proiectelor finanțate prin programul Anghel Saligny revine autorităților locale, care beneficiază de investiții.

„Pe fiecare tip de investiții există proiecte care nu reușesc, care nu sunt duse la bun sfârșit... Ca și la fonduri europene, beneficiarul se ocupă de contractul de achiziția publică, nu se ocupă ministerul, răspunderea revine beneficiarului.... dacă greșește, erori forțate, neforțate, își asumă răspunderea”, a explicat ministrul Cseke Attila, citat de Mediafax.

În cazul în care vor există probleme în realizarea proiectelor finanțate de la bugetul de stat „prima măsură este că trebuie să restituie toți banii la bugetul de stat”, a precizat ministrul Dezvoltării.

Construirea de rețele de alimentare cu apă, de sisteme de canalizare, gaze sau drumuri publice sunt investițiile care vor putea fi finanțate prin programul de investiții pentru primării PNDL3, botezat „Anghel Saligny” după numele inginerului gălățean, unul din pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția de structuri metalice și de beton armat și întemeietor al școlii de inginerie din România.

Adoptarea proiectului a tensionat relațiile în coaliția de guvernare, până la refuzul USR PLUS de a participa la ședința de guvern după ce premierul Florin Cîțu a încercat să forțeze miercuri dimineață introducerea sa pe ordinea de zi suplimentară a ședinței fără un acord al coaliției de guvernare și fără ca proiectul să aibă toate avizele.

În aceeași seară, premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Stelian Ion de la Justiție pe motiv că a refuzat să-și dea avizul pe proiect și că s-ar opune modernizării României.

Stelian Ion a explicat însă că proiectul nu a ajuns la MJ cu toate avizele, în original, așa cum obligă legea pentru ca MJ să-l poată aproba.

Programul este destinat autorităților locale. PNL are peste 1.200 de primari, iar USR PLUS mai puțin de 60.

Florin Cîțu candidează la șefia Partidului Național Liberal în mai puțin de o lună iar programul adoptat prin ordonanță de urgență va profita liderilor locali ai partidului care-și vor da votul pentru o nouă conducere a PNL.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG