Linkuri accesibilitate

Florin Cîțu, propunerea PNL pentru funcția de premier


România - președintele Klaus Iohannis și președintele PNL Ludovic Orban

UPDATE - Florin Cîțu a fost validat de conducerea PNL, cu o singură abținere. Cei doi urmează să facă declarații.

UPDATE - Florin Cîțu, actualul ministru de Finanțe, este propunerea PNL pentru funcția de premier, titrează site-ul Digi 24 după întâlnirea pe care președintele PNL a avut-o cu președintele Klaus Iohannis.

Fost profesor la universitatea americană Iowa State University si angajat al Băncii Centrale a Noii Zeelande, Cîțu este specialist în macroeconomie.

În urma atacului speculativ dat în 2008 asupra leului, o parte dintre trezorierii șefi ai câtorva bănci comerciale au fost obligați să păraseasca sistemul, Cîțu fiind printre cei puțini admiși să mai lucreze în continuare.

Florin Cîţu s-a alăturat echipei ING Bank la începutul lui 2006 şi a pus bazele echipei de cercetare.

El a absolvit în 1996 Grinnell College din SUA, specializarea economie/matematică, şi are un master şi un doctorat la Iowa State University. Anterior revenirii în România, Cîţu a mai lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii şi la banca centrală a Noii Zeelande.

Cîțu a mai fost desemnat în februarie la șefia guvernului liberal, după demiterea guvernului Orban prin moțiune de cenzură, dar și-a depus mandatul înainte de votul de învestitură din parlament, pe fondul crizei de coronavirus.

***

Președintele PNL Ludovic Orban se întâlnește și miercuri cu președintele Klaus Iohannis pentru a discuta propunerile liberalilor pentru funcția de premier.

E vorba de Nicolae Ciucă - actualul premier interimar și ministru al Apărării Naționale, de Florin Cîțu - ministru al Finanțelor, care a mai fost desemnat o dată premier dar și-a depus mandatul înainte de votul din Parlament și de Marcel Boloș - ministrul actual al Fondurilor Europene, care nu este membru de partid, transmite Digi 24.

Alte două nume de rezervă propuse de PNL sunt europarlamentarii Dan Motreanu, care a câștigat un loc la Giurgiu la alegerile parlamentare și Siegfried Mureșan, care a negociat la Bruxelles planul de relansare economică al României, scrie și G4Media.

Președintele ar urma să aleagă dintre cei trei iar cel mai bine cotat la bursa informațiilor pe surse este Nicolae Ciucă.

După discuția cu președintele de la Cotroceni, liberalii se vor reuni în ședința conducerii, unde vor valida propunerea de premier desemnat.

Boloș a fost deseori criticat de lideri ai USR PLUS pentru deciziile luate în domeniul atragerii fondurilor europene. El este și autorul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), planul lansat de guvernul Orban în plină campanie electorală și care cuprinde proiectele majore prin care România ar trebui să cheltuiască în următorii 4 ani cele 30 de miliarde de euro ce vor veni de la Comisia Europeană prin programul fără precedent numit Next Generation EU.

Liderii USR PLUS ar urma să ceară în cadrul negocierilor cu PNL restructurarea majoră sau chiar desființarea Ministerului Fondurilor Europene și mutarea atribuțiilor la cancelaria viitorului premier, după cum a scris marți G4Media.ro.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Prietenii și dușmanii ministrului Daea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
XS
SM
MD
LG