Linkuri accesibilitate

Florin Cîțu: Relaxarea de la 1 iunie e un prim pas. Renunțăm la mască atunci când vor fi 10 mil. vaccinați


Premierul Florin Cîțu spune că nu se poate renunțat la mască înainte de vaccinarea masivă a populației
Premierul Florin Cîțu spune că nu se poate renunțat la mască înainte de vaccinarea masivă a populației

Premierul Florin Cîțu a spus că marea relaxare de la 1 iunie și renunțarea la măști nu se poate face fără o vaccinare masivă a populației. De asemenea, premierul a anunțat că Grecia a intrat pe lista galbenă, adică cei veniți din Grecia trebuie să intre în carantină.

Principalele declarații:

  • Am avut ședința comitetului pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie, o sedinta pe care o astept de un an de zile.
  • Prima parte – 1 iunie. Nu înseamnă că revenim cu totul la normalitate, dar înseamnă un pas important. Trebuie să avem 35% din populație vaccinată. Depinde de noi.
  • S-a aprobat regulamentul. Fiecare minister va veni în comitet cu propuneri. Sunt toate ministerele pentru că activitatea a fost afectată în toate sectoarele.
  • A fost o întâlnire pe care o aștept de un an de zile, care ne dă speranță.
  • Săptămânal e în regulament să se întâlnească, dar pot să aibă ședințe oricând.
  • Prima fază a revenirii la normalitate de la 1 iunie. Depinde doar de noi. O campanie de vaccinare de succes va aduce normalitatea.

Răspunsuri la întrebări:

Nu revenim la 1 iunie la 100%, dar este un prim pas. Dar este o condiționalitate. Nu se întâmplă fără vaccinare. Este singura soluție.

PNRR – Nu aș spune că a refuzat ceva Comisia Europeană, ci de a remodela ce avem noi în plan pentru a intra exact în tiparele CE.

Sunt deschis tuturor propunerilor.

Eu aș vrea să fie redeschis totul mai devreme. Sunt avansate discuții pentru teste pilot pentru Teatrul Național și Opera Națională.

Dacă ne vaccinăm, vom renunța și la mască. Trebuie să ne gândim după ce avem ținta de 10 milioane de vaccinați, până atunci nu are rost.

Numirea lui Romulus Burlacu – Cred că domnul Burlacu a explicat într-un comunicat. În acest moment nu are o decizie definitivă. Se rejudecă procesul.

Secretarul general adjunct de la Ministerul Sănătății – E mult mai ușor dacă avem oameni cu probleme să desființăm postul. Putem să facem reguli prin modificarea Codului administrativ.

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației se uită cum vor reveni copiii la școală după 4 mai.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG