Linkuri accesibilitate

Florin Cîțu se plânge de lipsa voinței politice în ce privește tăierea sporurilor


Primul ministru susține că a mers ”până unde s-a putut” prin OUG-uri în privința salarizării
Primul ministru susține că a mers ”până unde s-a putut” prin OUG-uri în privința salarizării

Șeful executivului spune că el ar fi mers mai departe cu oprirea creșterilor salariale fără legătură cu perfomanța, dar nu a fost suficientă voință politică pentru asta.

Am fost primul care a oprit creşterile salariale fără niciun fel de legătură cu performanţa. De curaj am dat dovadă. Se lucrează la legea salarizării exact în direcția pe care am spus-o în spațiul public, mai e nevoie şi de voinţă politică. Eu aş fi mers puţin mai departe în acest moment. N-a prea fost voinţă politică, dar o găsim. În ceea ce mă priveşte, am mers până acolo unde s-a putut prin ordonanţele de urgenţă”, a declarat premierul Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Primul ministru susţine că performanţa trebuie să fie principalul criteriu de remunerare a angajaţilor din sistemul de stat.

Nu e vorba de a tăia ceva sau de a elimina. E vorba de a lega un venit de performanţă. Întotdeauna se spune că în sistemul public nu se poate să măsori performanţa. Cum nu se poate să măsori performanţa? Se vede cu ochiul liber unde este performanţă în domeniul public şi unde nu este. Dumneavoastră ştiţi cel mai bine cum să măsuraţi această performanţă. Doar trebuie să vi se dea uneltele respective. Prin această lege a salarizării încercăm ca acei oameni buni din sectorul public să fie remuneraţi, acei oameni care merită să primească mai mulţi bani şi nu cei care stau pe lângă ei şi primesc salariu”, a spus Cîţu la o dezbatere organizată de Consiliul Judeţean Vrancea pe teme privind bugetul pentru anul 2021.

Declarațiile premierului vin la câteva zile după ce în parlament a fost votat bugetul de stat, care, deși a fost anunțat drept unul reformist, nu prevede schimbări esențiale în ce privește salarizarea. Mai exact, sporurile nu au fost tăiate, cu toate că însuși premierul spunea că acestea sunt în valoare de 27 miliarde de lei, din cele 110 miliarde cheltuieli de personal, sumă care reprezintă o dublare în perioada 2016-2020.

Eu doar îi întreb pe români dacă au simţit că performanţa celor care primesc o treime sporuri și cărora li s-au dublat salariile s-a dublat în această perioadă. De aceea, eu aduc aminte de reformă și de a lega performanța de venituri. Și apoi putem să discutăm și de sporuri”, a spunea Florin Cîţu în noiembrie anul trecut.

Bugetul pe 2021 este fundamentat pe o creştere economică de 4,3% şi un deficit bugetar cash de 7,16%, cu venituri în creştere cu 13%, până la 365 mld. lei şi cheltuieli de 445 mld. lei, în creştere cu 5%.

XS
SM
MD
LG