Linkuri accesibilitate

Florin Cîțu: Nu luăm în calcul tăieri de salarii și pensii


Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu

Ministrul Finanțelor a exclus, joi, posibilitatea unor tăieri de salarii sau pensii în condițiile crizei provocate de pandemia de coronavirus și a declarat că el este optimist că economia îşi va reveni „la fel de brusc cum a căzut”.

„Nu sunt luate în calcul astfel de variante (tăieri de salarii şi pensii - n.r.) în Ministerul Finanţelor Publice. Nu se discută astfel de proiecte în acest moment. Ne concentrăm pe a găsi resurse pentru a trece de această criză sanitară şi pentru a avea resurse pentru şomaj tehnic. Ştim că aparatul public este ineficient şi s-a folosit această perioadă pentru a-l eficientiza. La Ministerul Finanţelor s-a mişcat mult mai mult informatizarea. Dacă putem vedea o parte bună în această criză este aceasta: aparatul public se va informatiza rapid şi va fi mai eficient după această perioadă”, a afirmat Florin Cîţu pentru Digi24.

De asemenea, întrebat de o posibilă restructurare de personal în sectorul bugetar, în contextul în care în privat aproape 800.000 de oameni au fost trimiși în șomaj tehnic, Florin Cîțu a spus că nu se discută acest lucru.

„Nu, în acest moment nu ne uităm la o restructurare a aparatului public”, a mai precizat ministrul.

Oficial a mai spus că este „precaut” şi „prudent” în politica de finanţare pe care o adoptă Guvernul.

Nu sunt pesimist. Vom avea o estimare de deficit săptămâna viitoare. Deificitul creşte pentru anul acesta, dar nu este o creştere dramatică. Am văzut estimări şi există o tendinţă de a exagera acest şoc şi de a-l extrapola pe toată perioada. Este un şoc pentru care avem doar două săptămâni impactul şi dacă am păstra capacitatea de producţie, să avem un şoc pozitiv la fel de puternic. Merg pe acest scenariu de întoarcere „V” a economiei. Nu am până acum semne să îmi arate că nu este aşa. Companii din România şi-au refăcut liniile de producţie pentru această perioadă. Sunt optimist că putem să revenim, poate la fel de puternic cum am căzut acum”, a spus ministrul.

Florin Cîțu a arătat că o rectificare bugetară va avea loc cel mai probabil săptămâna viitoare pentru a se aloca fonduri pentru sănătate, echipamente și plata concediilor medicale.

XS
SM
MD
LG