Linkuri accesibilitate

Florin Cîțu: Propunem o amânare de până la 9 luni a plății ratelor bancare


Ordonanța de urgență pregătită de Florin Cîțu ar putea intra în ședința de guvern de joi

Guvernul pregătește aprobarea unei ordonanțe de urgență privind suspendarea plății ratelor bancare atât pentru persoanele fizice cât și juridice.

Miercuri, Florin Cîțu a anunțat că propunerea Ministerului Finanțelor în discuțiile cu Banca Națională a Românii și băncile din sistem a fost o amânare de până la 9 luni.

„Soluția pe care o propune Ministerul Finanțelor, pe care am discutat-o și propus-o BNR și sistemului bancar, este una care ia în calcul mai multe elemente. În primul rând, m-am gândit la o perioadă de timp, nu știm exact cât o să dureze această perioadă, și atunci am zis că cei care doresc să aibă ratele amânate la bancă pot să o facă până la 9 luni de zile. Este un termen pe care l-am discutat cu BNR pentru că era nevoie să se înțeleagă cum se va finanța sistemul bancar. Este propunerea mea și a fost agreată de BNR și sistemul bancar, vom vedea dacă așa rămâne ordonanța", a transmis ministrul Finanțelor pe Facebook.

Florin Cîțu a subliniat că ordonanța este pregătită în așa fel încât să aibă acces toți românii care cer acest lucru. Etapele suspendării plății ratelor vor fi: o solicitare telefonică din partea celui care trebuie să plătească ratele, urmată de o confirmare prin email din partea băncilor.

Ministrul Finanțelor a a subliniat că proiectul de ordonanță este în pregătire și speră să fie finalizat pentru ședința de guvern de joi.

Demersurile lui Florin Cîțu vin după ce BNR a anunțat că permite băncilor să amâne plata ratelor la credite, fără ca acest lucru să transforme clienții în rău-platnici, iar băncile nu mai trebuie să facă provizioane pentru ele.

Până acum, un credit devenea neperformant dacă se înregistra o întârziere de trei luni a plăților.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG