Linkuri accesibilitate

Recompensă de la PSD. Florin Iordache s-a aranjat pe viață: a ajuns șeful Consiliului Legislativ


România - Florin Iordache
România - Florin Iordache

Florin Iordache a fost ales marți, de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, președinte al Consiliului Legislativ, asigurându-și, astfel, un post pe viață, pentru că mandatul șefului Consiliului Legislativ nu are un termen limită.

El a fost votat cu 185 de voturi iar contracandidatul său, Augustin Zegrean, cu 41.

Precedentul președinte al Consiliului Legislativ, Dragoș Iliescu (77 de ani) a stat 17 ani în funcție înainte să decidă să se retragă în vara lui 2020.

Rămas fără sprijin pentru a candida la un nou mandat în Parlamentul României, Florin Iordache a candidat la șefia Consiliului.

El a fost concurat de Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR și Ionuț Duli Mazâlu, actualul secretar al Consiliului Legislativ.

Europa Liberă a scris, din 9 octombrie, că Florin Iordache caută o instituție unde să fie numit de Parlament după ce nu a reușit să obțină sprijin de la PSD Olt pentru un nou mandat de deputat.

„Iordache încearcă în perioada aceasta să își găsească o instituție importantă unde să ajungă cu ajutorul partidului. Sunt câteva locuri libere care urmează să primească votul în Parlament, poate merge la Consiliul Legislativ. Are și această variantă la îndemână, dacă Ciolacu și Stănescu nu îi permit să prindă un loc pentru Camera Deputaților”, declarau surse din PSD pentru Europa Liberă.

Florin Iordache s-a remarcat în timpul guvernării PSD prin faptul că a condus în Parlament modificările aduse legilor justiției.

Tot de numele său se leagă și controversata Ordonanță de Urgență 13 din iarna lui 2017, care a scos în stradă sute de mii de oameni, prin care se modifica Codul penal și Codul de procedură penală.

Deputatul Florin Iordache a fost un personaj important și în „Marțea neagră” din 2013, când a coordonat acțiunea din Parlament pentru modificarea legii amnistiei și grațierii și modificări la Codul Penal.

Consiliul Legislativ funcționează pe lângă parlament și are ca principale atribuții analizarea și avizarea proiectelor de lege, a inițiativelor legislative, a ordonanțelor și hotărârilor guvernului.

Tot lui Florin Iordache i se datorează și declararea ca neconstituționale, de către CCR, a protocoalelor SRI-Parchet care au permis anularea probelor obținute de procurori cu ajutorul interceptărilor făcute de SRI. Contestația la CCR a fost făcută de Florin Iordache în ziua în care Liviu Dragnea, fost președinte al PSD și al Camerei Deputaților, acum în închisoare, i-a delegat atribuțiile de șef al Camerei.

Institutia a fost condusă timp de 17 ani de Dragoș Iliescu, până când acesta s-a retras, la 77 de ani. El a fost numit de parlamentul condus la acea vreme de Valer Dorneanu, actualul președinte al Curții Constituționale, și de Doru Ioan Tărăcilă, fost ministru PSD de Interne. Iliescu a fost decorat cu ordinul Steaua României de fostul președinte Ion Iliescu în 2002.

XS
SM
MD
LG