Linkuri accesibilitate

Florin Iordache preia ștafeta de la Dragnea și sesizează CCR. Miza: dosarul în care a fost condamnat la închisoare


Florin Iordache, înlocuitorul lui Dragnea, sesizează din nou CCR pentru el
Florin Iordache, înlocuitorul lui Dragnea, sesizează din nou CCR pentru el

Florin Iordache, cel căruia Liviu Dragnea i-a delegat atribuțiile pe perioada bolii, a aseziat Curtea Constituțională cu privire cu legalitatea constituirii completelor de trei judecători de la Curtea Constituțională.

Este vorba de un conflict constituțional între Parlament și Înalta Curte. Florin Iordache a făcut sesizarea vineri, 22 martie, când Liviu Dragnea era internat în spital și la doar o zi după ce acesta făcuse o sesizare pe aceeași temă la ICCJ.

Nu este prima oară când Iordache face o mișcare de genul acesta în locul șefului Camerei Deputaților și sesizează Curtea. Precedenta a avut loc în octombrie anul trecut, tot într-o perioadă când Dragnea i-a delegat atribuțiile, și a avut ca subiect protocoalele încheiate între SRI și Parchete.

De data aceasta, Iordache a preluat ințiațiva lui Liviu Dragnea, care a invocat, miercurea trecută, la Înalta Curte o excepție de nelegalitate cu privire la completele de trei judecători. Motivul constă în faptul că acestea nu ar fi fost specializate în judecarea faptelor de corupție. Un complet de trei l-a condamnat anul trecut la trei ani și șase luni la închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive.

"Faptul că ei nu au făcut complete specializate, cum cere legea. E vorba despre articolul 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 în care obligă instanțele să facă complete specializate pentru corupție", a afirmat Florin Iordache pentru Mediafax. Este exact ceea ce susține și Dragnea în sesizarea înaintată joi, săptămâna trecută, Îaltei Curți.

Dragnea spune însă că nu a vorbit cu Florin Iordache și că nu are habar cum l-ar putea ajuta acest demers.

”Este o coincidență ți faptul că respir același aer cu alți oameni”, a ripostat Dragnea, încercând să demonstreze că tot ce face este în interesul ”miilor de oameni nedreptățiți”.

Seria coincidențelor nu se oprește aici, la exact două zile după ce Dragnea a făcut această contestație la ÎCCJ, avocatul lui Dan Șova, căruia recent i-a fost anulată sentința, i-a trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă căreia i-a cerut să sesizeze Curtea Constituțională pe lipsa completelor specializate la Înalta Curte. Cum însă ministrul justiției și-a luat concediu, iar premierul nu poate face o astfel de sesizare fără asistența acestuia, sarcina i-a revenit lui Florin Iordache.

Strategia concidențelor

Sciatica pentru care Liviu Dragnea s-a internat în spital fix cu două zile înainte să se reia procesul la Înalta Curte, nu l-a împiedicat să-și pună avocații să invoce o excepție de nelegalitate a completului de trei judecători care l-a condamnat la închisoare, motivând că acesta nu ar fi fost specializat în judecarea faptelor de corupție, așa cum cere Legea 78/2000. Argumentele ar sta în decizia CCR 687/2019. Cum sesizarea urma să fie judecată de completul de cinci judecători și cum Înalta Curte dăduse deja două decizii pe această temă, în 2012 și 2014, în care se spune că judecătorii Înaltei Curți, Secția penală, pot să judece orice cauză penală, deci nu sunt necesare complete specializate, era de presupus ca sesizarea lui Dragnea să fie respinsă. Situație în care soluția se afla tot la Curtea Constituțională.

Așa că ștafeta a fost preluată de Dan Șova, primul și fericitul beneficiar al deciziei CCR care i-a adus anularea sentinței date de Înalta Curte: 3 ani de închisoare. Procesul ar urma să se rejudece tot la completul de cinci, dar dacă ar putea fi anulată și sentința dată pe completul de fond, cel de trei, de ce nu? Avocatul acestuia, Corneliu Liviu Popescu, le-a adresat premierului Viorica Dăncilă și președintei CSM, Lia Savonea, o petiție prin care le cere să sesizeze Curtea Constituțională cu un ”conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte generat de neconstituirea, în cadrul Secției penale a Înaltei Curți, de competuri specializate în judecarea în primă instanță a faptelor de corupție, prevăzute în Legea 78/2000”. Coincidență, exact ceea ce invocă și Dragnea. În petiție se mai precizează că situația durează de 15 ani, ceea ce înseamnă că pot fi răsturnate toate deciziile date de completurile de trei judecători de la ÎCCJ. Iar în concluzie se cere Curții Constituționale ”să oblige Înalta Curte de Casație și Justiție, sub controlul Consiliului Superior al magistraturii, să procedeze de îndată la constituirea respectivelor completuri specializate”. Sună cunoscut. În sensul că este exact ceea ce a cerut premierul Dăncilă în sesizarea din octombrie 2018 făcută la CCR referitor la completurile de cinci. Acum i se cere să repete figura.

Așa cum remarcă triumfător site-ul luju.ro, apropiat actualei puteri și un vajnic luptător împotriva anticorupției, decizia ”va avea efecte devastatoare nu doar în speța privindu-l pe Dan Șova, ci pentru toate infracțiunile de corupție sau asimilate soluționate de complete de 3 judecători constituite la Înalta Curte (….) efectele vor fi cu atât mai mari cu cât vor viza cauze privind infrațiunile de corupție din ultimii cinci ani!”.

Perfect adevărat, efecte pentru toți cei cu condamnări definitive, dar în primul rând pentru Liviu Dragnea, al cărui următor termen în procesul ”angajărilor fictive” a fost stabilit de ÎCCJ pe data de 15 aprilie, când vor continua audierile, iar avocaților li s-a cerut să pună concluzii. Adică, ar putea fi ultimul termen.

XS
SM
MD
LG