Linkuri accesibilitate

FMI: Inflația globală, în scădere, la 6,6%, dar peste nivelurile pre-pandemie


Actualizarea Perspectivelor Economice Mondiale din ianuarie 2023 arată o scădere a creșterii globale, la 2,9% în 2023, urmată de o creștere la 3,1% în 2024. De asemenea, se preconizează că inflația globală va scădea la 6,6% în 2023 și la 4,3% în 2024, peste nivelurile pre-pandemie.

Prognoza pentru 2023 este cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât cea estimată în Outlook 2022 din octombrie, dar sub media istorică. de 3,8 la sută, arată raportul FMI privind perspectivele economice mondiale, World Economic Outlook

Creșterea ratelor dobânzilor și războiul din Ucraina continuă să afecteze activitatea economică.

„Suntem foarte departe de orice fel de indicator care să indice o recesiune globală", spune economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

„Inflaţia globală ar urma să scadă de la 8,8% în 2022 la 6,6% în 2023 şi la 4,3% în 2024. Majorarea dobânzilor de către băncile centrale, pentru a contracara inflaţia, şi invadarea Ucrainei de către Rusia continuă să afecteze activitatea economică", arată sursa citată.

Recenta redeschidere a Chinei a deschis calea pentru o redresare mai rapidă decât se aștepta.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG