Linkuri accesibilitate

FMI va oferi sprijin financiar pentru 25 de țări afectate de pandemie


Sediul FMI din Washington
Sediul FMI din Washington

Fondul Monetar Internațional va oferi sprijin financiar pentru relaxarea datoriilor către 25 din cele mai sărace state, astfel încât ele să își poată concentra eforturile financiare asupra pandemiei de coronavirus.

Directorul FMI, Kristalina Georgieva, a arătat că bordul executiv a aprobat pe 13 aprilie primul grup de state care vor primi ajutoare pentru acoperirea obligațiilor privind datoriile către FMI pe o perioadă de șase luni.

Cele 25 de ţări beneficiare sunt: Afganistan, Benin, Burkina Faso, Republica Centrafricană, Ciad, Comore, RD Congo, Gambia, Guineea, Guineea-Bissau, Haiti, Liberia, Madagascar, Malawi, Mali, Mozambic, Nepal, Niger, Rwanda, Sao Tome şi Principe, Sierra Leone, Insulele Solomon, Tadjikistan, Togo şi Yemen.

Georgieva a arătat că în fondul pentru situații de urgență sunt aproximativ 500 de milioane de dolari disponibili, inclusiv promisiuni de sprijin de 185 de milioane pentru Marea Britanie, 100 de milioane pentru Japonia, și sunt nedezvăluite pentru China sau Olanda.

FMI dorește să își crească fondurile disponibile până la suma de 1,4 miliarde de dolari.

Peste 1,9 milioane de persoane au fost infectate la nivel global cu noul coronavirus care a dus și la decesul a peste 119.000. Măsurile restrictive care au dus la înghețarea economiei în aproape toată lumea au ridicat condițiile pentru o criză economică globală.

XS
SM
MD
LG