Linkuri accesibilitate

Foametea se înrăutățește în Gaza. Adunarea Generală ONU discută o rezoluție privind încetarea focului


Israel și Hamas se află în război din octombrie, atunci când organizația teroristă a lansat un atac asupra teritoriului israelian.
Israel și Hamas se află în război din octombrie, atunci când organizația teroristă a lansat un atac asupra teritoriului israelian.

Israelul deschide un al doilea punct de control pentru verificarea ajutoarelor umanitare care intră în Gaza, cu câteva ore înainte ca Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite să voteze o rezoluție care solicită încetarea focului în Gaza. Agențiile umanitare vorbesc despre foamete în Gaza.

Oficiali israelieni au declarat că marți va permite deschiderea unui al doilea punct de control pentru verificarea ajutoarelor umanitare care intră în Gaza.

Este vorba despre punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom, locul pe unde treceau în Fâșia Gaza majoritatea camioanelor înainte de război. Două surse egiptene din domeniul securității au declarat, potrivit Reuters, că inspecțiile vor începe marți în cadrul unui nou acord între Israel, Egipt și Statele Unite.

Anunțul vine cu câteva ore înainte ca Adunarea Generală a ONU să voteze o rezoluție care solicită încetarea imediată a focului în Gaza. Votul din Adunarea Generală vine după ce, vineri, SUA a blocat o rezoluție similară a Consiliului de Securitate.

Adunarea Generală e formată din 193 de membri și, potrivit observatorilor, cel mai probabil va adopta un proiect de rezoluție asemănător cu cel blocat de SUA în Consiliul de Securitate.

Rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, dar au importanță politică și reflectă opinia globală.

Votul din Adunarea Generală vine în timp ce oficialii ONU spun că 85% din populația din Gaza, adică aproape două milioane de persoane, a fost strămutată și jumătate din populație suferă de foame.

„Foamea îi urmărește pe toți”, a transmis UNRWA, agenția ONU responsabilă pentru refugiații palestinieni, potrivit Reuters.

Locuitorii din Gaza spun că oamenii obligați mereu să fugă din fața luptelor suferă de foame și frig, precum și de bombardamente și relatează jefuirea camioanelor cu ajutoare și prețurile foarte mari.

Israelul spune că instrucțiunile transmise cetățenilor din Gaza de a se muta fac parte dintre măsurile pe care le ia pentru a proteja civili de război.

Lupte grele peste noapte

Lupte grele au fost raportate în enclava asediată luni seara, transmit Reuters și AP.

Ministrul israelian al apărării a respins apelurile de a pune capăt ofensivei actuale, spunând că războiul va „dura ceva timp”.

Militanții și rezidenții au declarat că luptătorii împiedică tancurile israeliene să se deplaseze mai departe spre vest și luptă în continuate cu forțele israeliene în nordul Fâșiei Gaza. Israelul transmite la rândul său că în nordul Gaza gruparea Hamas a fost aproape complet dezmembrată.

Armata israeliană a anunțat că zeci de luptători Hamas s-au predat și i-a îndemnat și pe alții să li se alăture.

Locuitorii au relatat, de asemenea, schimburi de focuri în apropierea drumului de coastă, iar mass-media Hamas a declarat că luptătorii au dejucat o încercare a forțelor navale israeliene de a efectua o debarcare a forțelor în larg.

Pe măsură ce războiul s-a intensificat, modul și locul în care Israelul folosește arme din SUA a intrat sub o examinare mai atentă, chiar dacă oficialii americani spun că nu există planuri de a pune condiții privind ajutorul militar acordat Israelului.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat luni reporterilor că Israelul nu face excepție de la politica SUA conform căreia orice țară care primește arme trebuie să respecte legile războiului. Washingtonul a vândut aproximativ 14.000 de obuze de tancuri Israelului fără acordul Congresului, folosind o procedură de urgență.

De asemenea, Casa Albă a transmis că este îngrijorată de informațiile potrivit cărora Israelul a folosit muniții cu fosfor alb furnizate de SUA într-un atac din octombrie în sudul Libanului.

Atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie a dus la uciderea a 1.200 de persoane, potrivit autorităților de la Tel Aviv. Au fost luați 240 de ostatici, o parte din ei, mai ales femei și bătrâni, fost eliberați în timpul unui scurt armistițiu.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, transmite că represaliile israeliene au ucis aproximativ 18.200 de persoane.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG