Linkuri accesibilitate

Focar de coronavirus la catedrala romano-catolică din Iași: doi preoți și șase măicuțe


Imagine generică
Imagine generică

Opt membri ai corului catedralei romano-catolice din Iași sunt infectați cu noul coronavirus.

În perioada stării de urgenţă a fost înfiinţat un cor pentru susţinerea rugăciunilor şi a cântărilor la liturghii, transmise online şi la televizor.

Corul, care continuă să funcţioneze şi în perioada stării de alertă, este format din măicuțele de la așezământul monahal de lângă catedrală, dirijate şi acompaniate la orgă de doi preoţi de la parohia catedralei.

Preotul-organist a bănuit că a fost infectat cu noul coronavirus după ce a intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv, motiv pentru care imediat a făcut testul pentru Covid-19 iar rezultatul a fost pozitiv, a explicat pentru Agerpres preotul Adrian Blăjuţă, purtător de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice din Iași.

În aceste condiții, episcopia a luat decizia de a face mai multe teste, 24 cu totul, printre care, episcopul diecezei de Iaşi, Iosif Păuleţ, şi episcopului emerit, Petru Gherghel.

Doar şapte dintre probe au fost pozitive, șase măicuțe și preotul dirijor, alături de preotul-organist depistat deja și de la care cel mai probabil s-au infectat și ceilalți.

Cei doi preoți sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf.Parascheva" din Iaşi, iar măicuţele la Spitalul CFR.

Doar doi dintre cei infectați prezintă simptome ale bolii și acelea ușoare, restul pacienților fiind asimptomatici mai spune sursa citată.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus luni că este puțin probabil ca după 15 iunie să nu fie prelungită starea de alertă, având în vedere evoluția epidemiei, faptul că au apărut focare noi de infecție și că încă există o transmitere comunitară a virusului.

Totuși, de la jumătatea acestei luni, autoritățile pregătesc noi măsuri de relaxare a restricțiilor care țin cont și de faptul că, odată cu încheierea anului școlar, părinții care beneficiau până acum de concediu plătit pentru a sta cu copiii acasă se vor întoarce la serviciu. Joi, în această săptămână se va anunța cu precizie ce se va întâmpla de luni, 15 iunie.

Anunțul ministrului a generat un val de declarații de respingere din partea PSD, ALDE și a Pro România care au anunțat că după încetara stării de alertă vor depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului.

XS
SM
MD
LG