Linkuri accesibilitate

Franța. Arest prelungit în cazul şefului Telegram, Pavel Durov


Pavel Durov, fondatorul Telegram.
Pavel Durov, fondatorul Telegram.

Arestul în Franţa al directorului platformei de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a fost prelungit duminică şi ar putea dura până la 96 de ore. Durov a fost reținut duminică pe un aeroport din Paris și plasat imediat în arest preventiv.

Miliardarul rus a fost arestat pentru presupuse infracţiuni legate de serviciul său de mesagerie, însă compania transmite că „nu are nimic de ascuns”, relatează AFP.

De asemenea, Telegram neagă încălcarea legilor UE , pe fondul anchetei preliminare privind lipsa de moderare și de cooperare a Telegram cu forțele de ordine în ceea ce privește traficul de droguri, frauda și infracțiunile de abuz asupra copiilor pe platforma de socializare, notează dpa.

Telegram a declarat într-o postare pe X duminică seara că respectă legile UE”, inclusiv Legea serviciilor digitale (DSA), care își propune să se asigure că platformele elimină rapid conținutul ilegal de pe paginile lor.

„Este absurd să pretinzi că o platformă sau proprietarul acesteia sunt responsabili pentru abuzul acelei platforme”, a transmis Telegram. „Durov nu are nimic de ascuns și călătorește frecvent în Europa", a adăugat compania.

Autoritățile franceze nu au transmis o informare oficială despre reținerea lui Durov, în timp ce Ministerul Afacerilor Interne și poliția din Franța nu comentează pe acest subiect, scrie serviciul rus al Europei Libere.

Surse citate de televiziunea franceză TF1 spun că autoritățile franceze îl suspectează pe Durov că ar fi complice la infracțiuni de trafic de droguri, infracțiuni împotriva copiilor și fraudă. Presupusele fapte i-ar fi imputate în calitatea sa de creator al Telegram.

Citând surse apropiate anchetei, TF1 susține că mandatul de arestare împotriva lui Durov a fost emis înainte ca acesta să ajungă în Franța și a intrat în vigoare imediat ce miliardarul a ajuns în țară.

Surse ale postului TV TF1 cred că Durov va fi inculpat într-un dosar penal și va fi trimis într-un centru de arestare preventivă.

Pavel Durov este originar din Rusia, țară din care a plecat în urmă cu zece ani în Franța, unde a obținut cetățenia.

El a mai locuit în ultimii ani și în Dubai, unde se află biroul companiei Telegram.

Durov, care a creat și rețeaua socială rusă VKontakte, a fondat Telegram în 2013. Astăzi, aplicația a ajuns a patra cea mai populară platformă de mesagerie din lume, cu 950 de milioane de utilizatori activi în iulie 2024.

Valoarea Telegram, la care Durov este acționar principal, este estimată la 30 de miliarde de dolari.

Durov a spus în mai multe rânduri că Telegram ar trebui să rămână un mediu liber, independent de orice stat. El a negat orice suspiciune de legături cu Rusia sau cu alte servicii speciale.

Totodată, Telegram subliniază că, la cererea agențiilor guvernamentale, aplicația este gata să elimine conținutul ilegal.

În Rusia, în special în contextul blocării multor rețele sociale străine, aplicația a câștigat o popularitate deosebită și este folosită în mod activ atât de către stat, cât și de către mass-media și bloggerii pro-Kremlin și independenți.

Valoarea criptomonedei TON creată de Durov a scăzut cu 15% în mai puțin de o oră după ce a apărut informația reținerii lui Durov.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG