Linkuri accesibilitate

Fondatorul mişcării talibane a locuit ani de zile lângă o bază americană


 Mohammad Omar
Mohammad Omar

O carte recentă publicată în Olanda scoate la iveală că forțele americane și britanice au ratat de două ori prinderea Mohammad Omar, care trăia în apropierea unei baze militare a Statelor Unite

Fondatorul mişcării talibane, mollahul Mohammad Omar - decedat în 2013 - a trăit ani de zile în apropiere de o bază americană în sudul Afganistanului, în timp ce era una dintre cele mai căutate persoane din lume de către Washington, scrie jurnalista olandeză Bette Dam care s-a documentat pe teren timp îndelungat, potrivit AFP.

Volumul publicat de Bette Dam, ''În căutarea unui inamic'' este o biografie a mollahului, care avea un singur ochi și despre care Dam susține că locuia la 5 kilometri de o bază americană situată în provincia Zabul.

Ani de zile, mollahul Mohammad Omar a trăit ca un pustnic, refuzând să se întâlnească cu familia sa, afirmă autoarea cărţii care, în cinci ani de anchetă, a interogat zeci de şefi talibani, precum şi garda de corp a mollahului. Pentru Washington, care a promis o recompensă de 10 milioane de dolari pentru capturarea lui, mollahul Omar era refugiat în Pakistanul vecin.

Potrivit cărţii, mollahul Omar, odată cu căderea regimului talibanilor în 2001 şi-a transmis puterea unui alt cadru al mişcării, pentru a deveni un fel de lider spiritual.

Mohammad Omars-a refugiat mai întâi într-un mic complex în Qalat, capitala regională a provinciei Zabul, aflată în sudul țării.

Forţele americane nu au reuşit să-l captureze de două ori, afirmă jurnalista independentă. Prima dată, mollahul Omar s-ar fi ascuns în spatele unui morman de lemne în timp ce trecea o patrulă. A doua oară, militarii ar fi scotocit tot complexul, cu excepţia camerei în care se afla.

În timp ce baza Lagman era în construcţie în 2004, la câteva sute de metri de refugiul său, el a schimbat ascunzătoarea, tot în provincia Zabul. Dar, la scurt timp, o a doua bază, Wolverine, a fost ridicată la 5 km de ascunzătoarea sa.

Peste 1.000 de militari americani, precum şi forţe speciale britanice şi americane se aflau la baza respectivă. Dar, în pofida terorii că va fi prins, mollahul Omar nu a plecat niciodată, aventurându-se rar în exterior şi ascunzându-se deseori în tuneluri, în timp avioanele efectuau bombardamente, se poate citi în carte.

Fondatorul mişcării talibanilor a stat acolo ani de zile izolat, ascultând ştiri la BBC în limba paştună. El a murit în 2013. Talibanii au ţinut secret decesul său timp de doi ani

XS
SM
MD
LG