Linkuri accesibilitate

Curtea Penală Internațională cere fonduri pentru anchetarea crimelor de război din Ucraina


Protestatarii din întreaga lume așteaptă cu nerăbdare procesul împotriva lui Vladimir Putin. Parcursul pentru a-l pune pe președintele rus în spatele gratiilor este anevoios.
Protestatarii din întreaga lume așteaptă cu nerăbdare procesul împotriva lui Vladimir Putin. Parcursul pentru a-l pune pe președintele rus în spatele gratiilor este anevoios.

Procurorii de la Curtea Penală Internațională vor cere mai multe fonduri pentru a ancheta crimele de război din Ucraina ale regimului rus, în vârf cu președintele Vladimir Putin.

Karim Khan, procuror la CPI și judecător în Marea Britanie, a anunțat înaintea unui summit de strângere de fonduri că va avea nevoie de mai mulți bani pentru a avea o echipă dedicată acestei anchete. Bugetul CPI nu crescuse în ultimul an, deși are 40 de anchetatori pe teren în Ucraina.

În cadrul summit-ului organizat luni la Londra de către guvernul englez și cel olandez, participă peste 40 de țări, printre care și Ucraina. Marea Britanie va acorda CPI 395 de mii de lire pentru ancheta din Ucraina.

Khan, procurorul britanic, insistă ca CPI să ancheteze rolul liderilor ruși în război. Criticii spun, însă, că mandatul și puterile CPI în acest caz sunt într-o zonă gri și că o soluție mai bună ar fi un tribunal special.

Marea Britanie nu susține ideea unui tribunal special. Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, preferă însă un tribunal special.

Rusia nu recunoaște autoritatea CPI, pentru că nu este membru semnatar al acordului de înființare și funcționare a tribunalului. Țările membre CPI ar fi obligate, teoretic, să îl aresteze pe Putin dacă acesta ar păși pe teritoriul lor.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că mandatul de arestare a președintelui rus este un „rezultat legal cu adevărat important pentru Ucraina, pentru dreptate”.

Președintele Serbiei, una dintre puținele țări europene care nu au impus sancțiuni asupra Rusiei, spune că acest mandat de arestare va prelungi războiul. „Acum că l-ați acuzat de cele mai mari crime de război, cu cine vreți să mai stați de vorbă?” a declarat Aleksandr Vucici pe 19 martie.

XS
SM
MD
LG