Linkuri accesibilitate

DOCUMENT Formularul prin care părinții își dau acordul pentru testarea copiilor la școală


Imagine generică
Imagine generică

Ministerele Sănătății și Educației au dat publicității duminică seară, cu câteva ore înainte de începerea semestrului al doilea, forma finală a formularului prin care părinții își dau acordul pentru testarea copiilor la școală cu teste antigen.

Modelul de formular, AICI

Această ultimă formulă de formular a fost făcută după un șir de controverse între Ministerul Sănătății și cel al Educației, în care a intervenit și premierul Florin Cîțu.

Inițial, documentul a fost publicat pe site-ul ministerului Sănătății, apoi a fost modificat după ce premierul Florin Cîţu a declarat că părinţii nu trebuie să se prezinte la şcoală cu un formular completat prin care să-şi dea acordul pentru testarea COVID a copiilor şi că se va face acest lucru doar în cazul acelor copii care prezintă simptome, el adăugând că Ministerul Educaţiei a dat un comunicat pe acest subiect.

Ulterior, ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunțat sâmbătă seară, la Realitatea Plus, că formularul de consimţământ pe care părinţii trebuie să îl semneze în cazul în care doresc ca elevul să fie testat pentru Covid-19 va fi schimbat şi a afirmat că publicarea documentului pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost nu o greșeală dar cu siguranță o grabă care „nu face bine într-o situaţie deja tensionată”.

Ministerul Educației a transmis sâmbătă „clarificări” în legătură cu formularul prin care părinții își dau acordul pentru testarea copiilor la școală, în urma controversei avute cu Ministerul Sănătății.

În timp ce Ministerul Sănătății recomanda părinților să ducă formularul semnat încă din prima zi de școală, Ministerul Educației spunea că acest lucru nu e legal. Ar fi legal, spune ministrul Sorin Câmpeanu doar în cazul copiilor cu simptome. Până luni departamentul juridic al ministerului va mai analiza situația, a spus ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la Digi24.

„Cineva s-a grăbit să pună acel document în spaţiul public, pentru că am văzut şi comunicatul Ministerului Educaţiei, care spune altceva, spune exact ce este în ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii”, a spus sâmbătă premierul Florin Cîțu care a intervenit și el în conflict.

„Nu trebuie să reinventăm ceea ce am făcut până acum, a funcţionat foarte bine şi vom merge în continuare pe aceleaşi criterii. (...) Detaliile sunt în ordinul comun şi, din ce ştiu eu, Ministerul Educaţiei a comunicat sau va comunica exact pe această temă astăzi, ca să fie foarte clar pentru toată lumea ce se întâmplă cu aceste formulare”, a adăugat el.

Imediat după declarațiile premierului, Ministerul Educației condus de Sorin Cîmpeanu a transmis o serie de „clarificări”.

  • În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.
  • În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.
  • Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal.
  • Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore.
  • Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și:

  • cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs;
  • colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG