Linkuri accesibilitate

Forțele ucrainene au început antrenamentul pe tancurile Abrams


Pregătirea forțelor ucrainene pe tancurile avansate americane Abrams, destinate trimiterii forțelor rusești de pe teritoriul ocupat, a început, a anunțat cel mai înalt ofițer militar al SUA, numai că pregătirea nu va fi încheiată la timp pentru a începerea contraofensivei Kievului.

Antrenamentul tancurilor a început în momentul în care SUA și aliații săi au încheiat acorduri pentru a-i antrena pe ucraineni cu avioane de luptă F-16, un alt sistem avansat mult-dorit de forțele ucrainene și care ar face parte din planul de descurajare a viitoarelor atacuri rusești, a spus generalul american Mark Milley, joi, la sosirea în Franța, relatează AP.

„Toată lumea recunoaște că Ucraina are nevoie de o forță aeriană modernizată. Va dura o perioadă considerabilă de timp”, a spus Milley.

Generalul a spus că planificarea detaliată a programului de antrenament pentru F-16, a tipurilor de tactici de zbor și a locațiilor pentru antrenament este în curs de elaborare între SUA și aliați precum Țările de Jos și Marea Britanie care s-au angajat să furnizeze echipamentul F-16 fabricat în SUA.

Statele Unite nu au spus dacă vor furniza direct avioane, dar președintele Joe Biden a spus că SUA vor sprijini antrenamentul F-16 ca parte a coaliției de sprijin a Ucrainei.

Aproximativ 200 de soldați ucraineni au început un antrenament de aproximativ 12 săptămâni în Germania weekendul trecut, unde învață cum să manevreze, să tragă și să conducă operațiuni cu arme combinate cu sistemul blindat avansat.

Alți 200 de soldați sunt instruiți cu privire la alimentarea rezervoarelor și întreținerea camioanelor cu combustibil.

„Puteți privi înapoi la cel de-Al Doilea Război Mondial și la unele dintre cele mai mari bătălii care s-au purtat vreodată în istorie, practic, în anumite părți ale Ucrainei”, a spus Milley, care se află în Franța pentru a marca cea de-a 79-a aniversare a Zilei Z.

„Așadar, tancurile sunt foarte importante, atât pentru apărare, cât și pentru ofensivă, iar tancurile moderne, antrenamentul care îl însoțește, capacitatea de a le folosi, vor fi fundamentale pentru succesul Ucrainei”, a adăugat el.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că a primit „sprijin puternic” din partea aliaților care au participat la summitul din Moldova pe 1 iunie, unde a reieșit că avioanele de luptă F-16 ar putea fi puse la dispoziția Ucrainei în termen de șase luni.

Mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, Danemarca, Polonia, Țările de Jos și Belgia au spus că vor să ajute la procurarea de F-16 pentru Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG