Linkuri accesibilitate

Forumul Economic Mondial: Un conflict interstatal printre primele cinci riscuri la adresa României


Davos, sigla Forumului Economic Mondial

În Europa, riscurile cele mai mari, potrivit oamenilor de afaceri, vin dinspre atacurile cibernetice, dinspre potențiale crize economice, din cauza eșecurilor guvernelor naționale, fără să fie excluse conflictele între țările continentului.

Ultimul Raport al Forumului Economic Mondial (World Economic Forum) privind riscurile regionale pentru afaceri enumeră pentru România cinci riscuri majore:

1)Eșecul guvernărilor pe plan regional și international (care poate afecta țara prin ricoșeu)

2)Migrația economică

3)Catastrofele naturale

4)Armele de distrugere în masa

5)Un conflict interstatal

Forumul Economic Mondial este organizația care pregătește în fiecare an întâlnirea de la Davos din Elveția unde cei mai influenți oameni și cei care sunt cei mai potenți din punct de vedere economic vorbesc despre viitorul lumii. În acest ultim raport care tocmai a fost dat publicității, experții elvețieni atrag atenția asupra vulnerabilităților din regiunea în care se află România, dar și asupra efectelor colaterale care vin din cauza instabilității internaționale, a fragmentărilor politice din Europa și a intensificării mișcărilor populiste.

Raportul aduce în lumină două riscuri majore la adresa mediului de afaceri, despre care nu se vorbește aproape deloc în România: pe de o parte, faptul că pe teritoriul țării se află scutul antirachetă, construit de americani și preluat de NATO, și pe de altă parte, riscul unui conflict interstatal.

Raportul se bazează pe datele unei cercetări sociologice, care are în vedere opiniile liderilor celor mai importante companii din lume. Este un sondaj anual care analizează punctele de vedere ale celor care conduc afaceri în diverse țări și care știu din propriile expertize care sunt vulnerabilitățile acolo unde au investit. Sondajul a fost făcut între inaurie și iunie 2018, iar Raportul privind riscurile regionale se bazează pe 12.548 de răspunsuri. Oamenilor de afaceri care au participat li s-a prezentat o listă cu 30 de riscuri globale și li s-a cerut să selecteze cinci din aceste riscuri despre care ei cred că sunt „cele mai îngrijorătoare” pentru țara lor în următorii zece ani.

Mergând cu analiza mai departe, experții Forumului Economic Global au prezentat în ultimul lor raport principalele riscuri pentru fiecare mare regiune, pornind de la marile riscuri pe plan global:

1) Șomajul sau lipsa forței de muncă

2)Eșecul guvernării naționale

3)Prețul energiei

5)Criza financiară

5)Atacurile cibernetice

6)Instabilitatea social

7)Eșecul mecanismelor fiscale sau instituționale

8) Infrastructura critică

9)Eșecul guvernărilor pe plan international

10) Atacurile teroriste

Pentru Europa clasamentul riscurilor așa cum le văd oamenii de afaceri de pe continent este, însă, oarecum schimbat:

1)Atacurile cibernetice

2) Bula specultivă

3) Eșecul guvernărilor naționale

4)Eșecul mecanismelor financiare sau al instituțiilor

5)Șomajul sau lipsa forței de muncă

6)Criza financiară

7)Eșecul planificărilor urbanistice

8)Conflicte interstatale

9)Migrația economică

10) Fraudele electronice

Pentru Republica Moldova principalele cinci riscuri țin de:

1) Migrația economică pe scară mare

2)Instabilitate social profundă

3)E„ecul guvernării naționale

4)Prețul mare al energiei

5) Șomajul sau lipsa forței de muncă, dar și un posibil conflict interestatal.

XS
SM
MD
LG