Linkuri accesibilitate

Fost jurnalist al Europei Libere din Belarus, condamnat pentru că s-a opus percheziției


Uładź Hrydzin, după eliberarea sa din detenție, în septembrie 2020 când a mai fost arestat 11 zile.
Uładź Hrydzin, după eliberarea sa din detenție, în septembrie 2020 când a mai fost arestat 11 zile.

Un fotograf care a lucrat pentru Serviciul Belarus al Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) a fost condamnat la 13 zile de închisoare pentru „nesupunere față de poliție”. Jurnalistul respinge acuzația.

Judecătoarea Tatiana Paluleh de la tribunalul districtual Frunze din Minsk l-a condamnat luni pe Uładź Hrydzin pe 7 februarie, după ce l-a găsit vinovat că nu i-a lăsat pe polițiști săptămâna trecută să-i percheziționeze apartamentul.

Inițial, fotograful, a fost arestat și dus la Minsk, fără ca familia sa să fie înștiințată.

Rudele fotografului Uładź Hrydzin au declarat pentru Europa Liberă ca tânărul a fost dus la centrul de detenție din Akrestsina și că procesul său are loc luni, 7 februarie.

Ele spun că nu mai aveau niciun semn de la el de pe 4 februarie, iar duminică, pe 6 februarie, au fost la el acasă, unde au găsit lucruri împrăștiate pe jos, semn că locuința i-a fost percheziționată, iar laptopul și camera lui foto lipseau.

Și Asociația Jurnaliştilor din Belarus a confirmat că jurnalistul a fost arestat, potrivit AP.

Rudele spun că au aflat ulterior că băiatul a fost dus la renumitul centru de detenție Akrețina, unde mulți deținuți se plâng că au fost torturați.

Uładź Hrydzin a lucrat ca fotojurnalist pentru Serviciul Belarus al Europei Libere până pe 29 august 2020, când i-a fost revocată acreditarea.

Asociația Jurnaliştilor din Belarus spune că Hrydzin a fost dus în arest preventiv la Minsk, dar nu a dat și numele penitenciarului în care a fost încarcerat.

Momentan, nu sunt disponibile informații cu privire la acuzațiile care i-au fost aduse iar avocatul său nu a reușit până acum să se întâlnească cu el, potrivit AP.

Uładź Hrydzin a mai fost arestat și în 2020 pentru că a filmat un protest după alegerile prezidențiale în urma cărora Alexandr Lukașenko, autocratul aflat la putere neîntrerupt din 1994, a mai obținut un mandat și despre care opoziția și occidental spun că au fost fraudate.

Atunci, jurnalistul a stat 11 zile în detenție.

Uładź Hrydzin a câștigat concursul Belarus Press Photo, iar fotografiile sale au fost publicate de presa din întreaga lume.

XS
SM
MD
LG