Linkuri accesibilitate

Fost premier francez acuzat pentru angajări fictive. Riscă închisoarea


Francois Fillon în perioada campaniei pentru prezidențiale din aprilie 2017

Fostul prezidențiabil al dreptei în alegerile din 2017 este acuzat de de deturnare de fonduri public, tăinuire de deturnare de fonduri publice, abuz de bunuri sociale şi nerespectare a obligaţiilor declarative către Înalta Autoritate pentru transparenţa vieţii publice.

Judecătorii de instrucţie parizieni au ordonat trimiterea în instanţa a fostului premier conservator francez François Fillon şi a soţiei sale, Penelope, în dosarul referitor la angajările fictive ale acesteia, potrivit unor surse din apropierea anchetei, citate de Le Monde și preluate de AFP.

Soția fostului șef de guvern este de asemenea acuzată, în același dosar de complicitate și de tăinuire. Pe lista complicilor apare și fostul supleant al lui Fillon în Adunarea Naţională, Marc Joulaud,acuzat de asemenea de deturnare de fonduri publice.

Avocatul fostului premier, Antonin Lévy, şi-a exprimat nemulţumirea pentru faptul că ordonanţa de trimitere în instanţă a fost transmisă presei înainte de a le fi fost notificată dlui Fillon şi apărării sale: „aceasta demonstrează starea de spirit în care a fost purtată toată ancheta, iar noi vom reacţiona pe fond după ce vom fi luat la cunoştinţă acest document', a adăugat el”.

Parchetul Naţional Financiar (PNF) și-a început ancheta după dezvăluirle făcute de săptămânalul Le Canard Enchaîné privind angajarea fictivă de către Fillon a soţiei şi a copiilor săi ca asistenţi parlamentari. Dezvăluirile s-au dovedit fatale pentru candidatura fostului prim-ministru, eliminat din primul tur de scrutin, după ce fusese cotat la un moment dat favorit pentru prezidenţialele din 2017.

În faţa judecătorilor de instrucţie, François Fillon a declarat că soţia sa a lucrat pentru Adunarea Naţională între 1986 şi 2013, iar copiii săi au fost angajați la Senat între 2005 şi 2007, unde au fost asistenţi parlamentari, funcții pentru care au fost remuneraţi. Copiii cuplului Fillon nu au fost inculpaţi, potrivit Agerpres.

În decembrie 2018, omul de afaceri francez Marc Ladreit de Lacharriere a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 375.000 de euro pentru abuz de bunuri sociale, în cazul acordării unui loc de muncă de complezenţă soţiei lui François Fillon.

Miliardarul, un apropiat al lui Fillon, i-a oferit un loc de muncă fictiv soţiei acestuia la o publicaţie literară pe care o patronează. Pentru presupusele activităţi prestate, soţia fostului premier a încasat, între 2 mai 2012 şi decembrie 2013, în jur de 5.000 de euro brut lunar

XS
SM
MD
LG