Fostul prim-procuror Vasile Popa, de la Parchetul Tribunalului Bihor, a fost condamnat definitiv miercuri, de Curtea Supremă, la șase ani de închisoare cu executare pentru: luare de mită, șantaj, trafic de influenţă, infracţiuni de corupţie, favorizarea făptuitorului, cumpărare de influenţă și abuz în serviciu.
Potrivit actului de inculpare a sa, prin care a fost trimis în judecată în decembrie 2014, Vasile-Constantin Popa, fost prim-procuror la Parchetul Tribunalului Bihor, a avut o activitate infracțională prodigioasă, atât la nivelul parchetului unde era șef, dar și la cele din subordine, făcând presiuni asupra subordonaților pentru a închide dosare și chiar distruge probe și acte de inculpare sau de sesizare a instanței.
Toate acestea, pentru beneficii personale cuantificate în bani și bunuri: de la banii primiți lunar, excursiile, cazarea la hotel și terenul de tenis, toate valorând 50.000 de euro, până la autoturismul de aproape 30.000 de euro, arată DNA.
Cele mai grave fapte ale sale au fost considerate, de departe, atât de procurorii DNA care l-au trimis în judecată cât și de judecătorii care l-au condamnat miercuri, distrugerea unor documente penale și modul în care a uzat de putere pentru a interveni în anchetele penale.
Popa a distrus un rechizitoriu emis pe 10 iunie 2009 de Parchetul Judecătoriei Oradea, după care peste șase zile a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit în documentul distrus, fără a infirma, așa cum îi permite procedura penală, actul de sesizare a instanței.
De asemenea, în 2009 a rupt un act de sesizare a instanței, din data de 11 august 2009, întocmit de un procuror de la Parchetul Judecătoriei Oradea, care privea o persoană cercetată pentru că s-a sustras de la recoltarea de probe biologice, dispunând către un subordonat să îi aplice doar o amendă administrativă de 1.000 de lei, stopând astfel procesul penal.
În cursul anului 2011, tot în calitatea sa de prim-procuror, Popa a cerut și a și primit un autoturism Volvo de 26.900 de euro de la un anume Alin Florian David ca să-i închidă acestuia dosarele penale care erau în lucru la procurori din subordinea sa, la Parchetul Judecătoriei Beiuș.
Rechizitoriul din 2009 nu a fost ultimul distrus de fostul prim-procuror, care a recidivat și a mai distrus încă un rechizitoriu și în perioada iulie 2010 - ianuarie 2011, spune DNA.
Deși pe 31 ianuarie 2011, a fost întocmit un nou act de sesizare a instanței, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane protejate de Popa prin distrugerea efectivă a actelor de inculpare, Popa a rupt și acest ultim document.
De asemenea, între 2011 și 2014, a primit bani și bunuri în valoare totală de 50.000 de euro, constând în sume virate lunar, în construirea unui teren de tenis, în bilete de avion și în cazare plătită la hotel, ca să nu-l cerceteze pe un om de afaceri pentru evaziune fiscală, protejând astfel activitatea sa infracțională, prejudiciind și bugetul de stat de sumele pe care ar fi trebuit să le plătească evazionistul, arată DNA.
De asemenea, în perioada 2013 – 2014, fostul prim-procuror a constrâns o persoană să îi dea 7.700 lei, reprezentând, diferența de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior, amenințându-l că, în caz contrar, va uza de puterea sa și de relațiile pe care le are cu instituții de control de pe raza județului Bihor.
Activitatea sa s-a extins, însă, și asupra altor instituții, pentru că în aprilie 2014 l-a determinat pe șeful Serviciului de la Medicină Legală din Bihor să-i dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni aflate în moarte cerebrală, într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecința compromiterii autopsiei medico-legale.