Linkuri accesibilitate

Fost primar în Pitești, 8 ani de închisoare pentru corupție


Procesul lui Tudor Pendiuc a început acum aproape 5 ani

Tribunalul București l-a condamnat pe fostul primar PSD al Piteștiului, Tudor Pendiuc, la 8 ani de închisoare cu executare, în timp ce fiica acestuia a primit 5 ani de închisoare, în dosarul legat de achiziția a 80 de autobuze, trimis în instanță în 2015 de DNA.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel București.​

Tudor Pendiuc, care a avut șase mandate succesive de primar în Pitești, începând cu 1992, a primit, miercuri, două condamnări a câte 6 ani de închisoare pentru acuzațiile de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată. Pedepsele au fost contopite și i-a fost adăugat un spor de o treime, astfel a rezultat condamnarea de 8 ani de închisoare.

Fiica lui, Emanuela-Elena Pendiuc, prezentatoare de televiziune, a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru luare de mită și spălare de bani.

În dosar au mai fost condamnați angajați ai Primăriei cu atribuții în licitații și achiziții publice, doi directori ai societăţii de transport Publitrans 2000 S.A, trei oameni de afaceri, dar şi un ofițer de poliţie judiciară din DNA, acuzat de favorizarea infractorului.

Procesul a început în martie 2015. Potrivit unui comunicat transmis, la 20 martie 2015, de DNA, prin care anunța trimiterea în judecată, Tudor Pendiuc a intervenit în lanțul decizional privind înlocuirea parcului auto al societății Publitrans 2000 SA, care aparținea Primăriei, cu 80 de autobuze. Autobuzele urmau să fie achiziționate de Consiliul Local.

Prin acțiunile lui, Tudor Pendiuc ar fi avantajat două firme private, CNCD SA si SC Girexim Universal SA. Acestea ar fi trebuit să dețină în proprietate autobuzele, dar până la urmă au fost achiziționate în leasing, înainte de încheierea contractului.

DNA a mai stabilit că Tudor Pendiuc a primit, în februarie 2008, pentru fiica sa, un apartament în București, în valoare de 130.900 de euro, în schimbul favorizării celor două firme private.

Potrivit DNA, bugetul orașului Pitești a fost prejudiciat cu peste 28,5 milioane de lei.

Fostul primar, în solidar cu ceilalți inculpați, trebuie să plătească aproximativ 23 de milioane de lei Consiliului Local, prin sentința Tribunalului București, care a menținut și sechestrul asigurator pe bunuri mobile şi imobile aflate în proprietatea lui Pendiuc și confiscarea apartamentului primit cu titlu de mită pentru fiica sa.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG