Linkuri accesibilitate

Fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, acord cu DNA ca să scape cu suspendarea pedepsei

update

Ghe0rghe Ștefan, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii a acceptat să semneze un acord de vinovăție cu procurorii DNA înainte de trimiterea în judecată ca să primească doar închisoare cu suspendare
Ghe0rghe Ștefan, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii a acceptat să semneze un acord de vinovăție cu procurorii DNA înainte de trimiterea în judecată ca să primească doar închisoare cu suspendare

Fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Ștefan a scăpat doar cu un an de închisoare cu suspendare în urma unui acord de vinovăție semnat cu procurii DNA.

Actualizare 18:10 - Biroul de presă al Ministerului Agriculturii a declarat pentru Europa Liberă că Gheorghe Ștefan nu mai este director al Direcției Generale de Pescuit din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale încă din 25 septembrie 2024 în urma „încetării raporturilor de serviciu” dintre Ștefan și minister.

Știrea inițială

Ștefan este în prezent director general al Direcției Generale de Pescuit din Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, transmite DNA.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au sesizat joi instanța de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției semnat cu Gheorghe Ștefan, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în prezent director general al Direcției Generale de Pescuit din același minister.

Ștefan este acuzat de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.

Procurorii spun că, în perioada septembrie 2021 – august 2024, în calitate de secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ulterior director general al Direcției Generale de Pescuit, din cadrul aceluiași minister, în scopul obținerii unor sume de bani, a făcut activități comerciale în numele unei societăți comerciale, constând în vânzarea de produse de pescuit, importate din Tailanda, către diverse persoane care dețin firme cu acest obiect de activitate.

Or, activitățile comerciale cu pricina sunt incompatibile cu funcțiile de secretar de stat și de director general în cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, spun procurorii anticorupție.

În prezența avocatului, Gheorghe Ștefan a spus că recunoaște comiterea faptei reținute împotriva sa de procurori, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia.

În urma semnării acordului, Ștefan va primi un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea, pe o perioadă de cinci ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul București.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea actului de sesizare instanței competente, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, amintește DNA.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG